Kastracija i sterilizacija kunića

Kunići su društvene životinje i najbolje ih je držati u paru ili u skupini. Najbolje funkcioniraju mužjak i ženka, no poznavajući reproduktivne sposobnosti kunića potrebno ih je sterilizirati/kastrirati kako bi se spriječilo neželjeno potomstvo. Ovaj zahvat je nužan i zbog zdravstvenih razloga jer do 80% nesteriliziranih ženki starijih od 3 godine može razviti adenkoarcinom maternice i tumore mliječne žlijezde. U intaktnih ženki zbog poremećaja hormona često dolazi i do lažnih trudnoća.

Zašto kastrirati/sterilizirati kuniće?

Spolno zreli kunići skloni su agresiji, teritorijalnom ponašanju i markiranju urinom, stoga se ovim zahvatom omogućuje da kunić bude mirniji, privrženiji i lakše ga je trenirati.

Zahvat se kod mužjaka može obaviti odmah nakon spuštanja testisa, u dobi oko 4 mjeseca, a kod ženki kad dosegnu spolnu zrelost (oko 6 mjeseci starosti).

Tijek operativnog zahvata

Na dan operacije kunići NE poste, dovoljno im je skloniti hranu 1-2 sata prije zahvata. Preporučljivo ih je na operaciju dovesti u čistom transporteru s mekanom i čistom podlogom (plahta, ručnik, pelena) a kako bi im oporavak bio što ugodniji, potrebno im je ponijeti nešto hrane, najbolje sijena. Nakon zahvata osiguravamo sve upute za što bolji oporavak, kao i terapiju antibiotikom i sredstvo protiv bolova. 2 dana nakon operacije prekontroliramo ranu i ovisno o zahvatu, nakon 10 dana vadimo konce.