Pravilna prehrana kunića

Dobro izbalansirana prehrana osnova je zdravlja svakog kunića. Vlasnici koji kupuju kunića u pet shopu često budu nedovoljno informirani u vezi prehrane kunića i zato je potrebno prije nabave dobro proučiti s čime se kunić treba hraniti. Kunići imaju osjetljivi probavni sustav i zbog toga greške u prehrani mogu dovesti vrlo brzo do uginuća.

 

Sijeno je najvažnija osnova prehrane kunića, a osim što zadovoljava potrebu kunića za žvakanjem, održava normalni pH u probavnom sustavu, sadrži količinu vlakana koja je potrebna za održavanje normalne probave i peristaltike crijeva. Sijeno kuniću mora biti na raspolaganju, uvijek i to 24 sata dnevno! Kako bi se izbjeglo probavne smetnje, treba se uvijek skladištiti na suhom mjestu gdje nema vlage kako se ne bi upljesnivilo. Više o prehrani sijenom pročitajte na temi: Važnost prehrane sijenom kunića i glodavaca

Povrće je isto jako važno jer sadrži razne hranjive tvari. Uvodi se u prehranu kada kunić navrši 3 mjeseca i dodaje se postepeno kako bi se kunić polako naviknuo na njega. Oprez je potreban s mrkvom jer sadrži puno šećera i s kupusarkama jer napuhavaju i potrebno ih je davati u manjim količinama. Najsigurnije je kupovati organsko, domaće povrće jer sadrži puno manje otrova kojim se prskaju te gnojiva. Prije nego ga dajete kuniću nužno ga je dobro oprati vodom.

Voće se daje kao poslastica jer u njemu ima dosta šećera i s njim ne treba pretjerivati, ponudite ga povremeno u malim količinama. Ako morate birati između komercijalnih poslastica i voća, izaberite uvijek voće jer je zdravije.

Hranu iz paleta koju možete pronaći u pet shopovima potrebno je dozirati, dovoljno je 1-2 jušne žlice dnevno, ovisno o veličini kunića. Prije kupovine gotove hrane u peletama provjerite sastav, previše žitarica nije dobro za kunića. Pelete nikako ne smiju biti jedina hrana kuniću jer će uzrokovati prekomjernu težinu.

Kunići su strogi biljojedi i nikako im nemojte nuditi hranu koju vi jedete jer je za njih štetna, pod time se podrazumijeva izbjegavati davati kruh, čips, čokoladu, kukuruz, smokije jer to može za njih biti smrtonosno!

Većina kućnih biljaka je otrovna, stoga svakako pazite da nije kuniću omogućen pristup do njih. Ako niste sigurni smije li kunić jesti određenu namirnicu, bolje je prvo provjeriti.

Slijedi popis namirnica koje možete koristiti i pritom zapamtite, sve u malim količinama, a s vremenom ćete vidjeti koja količina kuniću odgovara. Važna je raznovrsnost, povrće mu primjerice  možete davati u jednoj ili dvije porcije, svaki dan.

Povrće: rikola, patlidžan, čičoka, blitva, trava pšenice, brokula, anis, radić, cikla, mrkva, paprika, kelj, rotkvica, krastavac, karfiol, prokulice, peršin, paštrnjak, celer, špinat, zelena salata, salata hrastov list, endivija, koraba, zelje, šparoge, tikvica, repa.

Voće: grožđe, banana, naranča, ananas, borovnica, kruška, jabuka, dinja, jagoda, breskva, kupina, trešnja, lubenica, mango, šljiva, bundeva, nektarina, mandarina, marelica, dunja, kivi.

Bilje i cvijeće: čičoka, komorač, kozja brada, tratinčice, sljez, trputac, bosiljak, divlja ruža, stolisnik, kamilica, kopriva, lavanda, maslačak, matičnjak, majčina dušica, menta, ružmarin, neven, suncokret, šipak, svježa livadska trava, cikorija, gospina trava, brusnica, žalfija, ljubičica, jasmin, gavez.

Svježe začinsko bilje djeluje na imunitet i vrlo je hranjivo, možete ga uzgojiti i u vlastitom vrtu, dovoljna količina je pola šake jednom u par dana.

Grančice raznog drveća kao što su jabuka, lipa, breza, dunja, lijeska, jasen odlične su za trošenje zubića zbog svoje žilavosti, kunić žvače kružnim pokretima što pomaže trošenju zuba. Na meniju ih povremeno ponudite i s malo listića.

Vratimo se na komercijalne poslastice, tj. zašto nije dobro da ih kunić jede, a to je upravo zbog njihovog sastava. Na poleđini obično piše sljedeći sastav: jogurt u prahu, jaja, mlijeko, med, biljni nusproizvodi, sjemenke žitarica, šećer, brašno, kukuruzni škrob.

 

 

 

 

 

 

Naš savjet je da kuniću uvijek dajete ono što je prirodno, za njih je to uvijek i najbolje. Pridržavanje ovih savjeta omogućit će vašem kuniću prirodnu i zdravu prehranu, a osim hrane, ne zaboravite svakodnevno davati i čistu vodu za piće.