Regionalno specifična hiposenzibilizacija – Respit

Najnoviji pristup alergijskoj imunoterapiji koji koristi imuni sustav sluznice usta kako bi uzrokovao toleranciju na alergene. 30 mililitarska bočica ekstrakta alergena konzervirana u 50% glicerinu, pospješuje apsorpciju kroz sluznicu. Bočica je dostatna za 14 do 21 tjedana, ovisno o veličini životinje.  Bočica sadrži do 22 alergena, posebno odabranih ovisno o geobotaničkom području u kojem se životinja nalazi. Standardizirani ekstrakti odabrani ovisno o geografskoj regiji, alergenosti i križnoj reaktivnosti.

Uključuje alergene grinja iz kućne prašine i peludi (trava, drveća i korova) + 2 spore plijesni. Špricanje ispod jezika vlasnicima je draža od davanja injekcija. U humanoj medicini zadnjih se godina sve više koristi podjezična (sublingvalna) imunoterapija u odnosu na potkožnu (subkutanu) imunoterapiju. Mnoge su studije utvrdile da je sublingvalna terapija jednako učinkovita. Jedna od glavnih uloga imunog sustava sluznice je razvijanje tolerancije na strane proteine koje mi (ili naši ljubimci) pojedemo. Sluznica ispod jezika i unutarnje strane obraza pruža pristup privilegiranom imunom sustavu usne šupljine koji će uzrokovati podnošenje alergena iz okoliša.

Respit sadrži alergene vlasulje, raži, mačjeg repka, bijele lobode, koprive, crkvine, muškog trputca, ambrozije, porodice pelina, grinje iz prašine D. farinae i D. pteronyssinus, jasena, breze, čempresa, lijeske, smreke, hrasta, bora, javora i vrbe, plijesni Alternaria alternata i Cladosporium herbatum.

Nekoliko (još neobjavljenih) studija je pokazalo obećavajuće rezultate imunoterapije putem usne sluznice. Dr.med.vet.Doug DeBoer, DACVD, sa Sveučilišta Wisconsin je nekoliko godina radio sa sublingvalnom imunoterapijom. Dokazao je poboljšanje kliničkih simptoma i smanjio potrebu za terapijom kod pasa osjetljivih na grinje iz kućne prašine. Obećavajući su i rezultati otvorene multicentrične studije koja je uključila 100 multi senzibiliziranih pasa, gdje je oko 60% životinja reagiralo na sublingvalnu, ionako nisu odreagirali na subkutanu imunoterapiju. Rosanna Marsella, DVM, DACVD sa Sveučilšta iz Floride provela je studiju koristeći kombinaciju alergena za sublingvalnu primjenu. Rezultati su pokazali značajno poboljšanje simptoma alergija u testnoj skupini i dokazali da je oralni sprej siguran i da ga psi dobro podnose. Započeli su sa 2 pritiska na sprej jedanput dnevno, bez početnog rasporeda doziranja.

Za životinje čija alergija ima isključivo sezonski karakter preporučujemo započeti s terapijom 2-3 mjeseca prije sezone alergija.

Na temelju istraživanja iz humane medicine svakodnevni tretman kroz 3-4 godine može uzrokovati dugotrajni izostanak simptoma alergije nakon prestanka davanja Respita.