Važnost prehrane sijenom kunića i glodavaca

U svrhu prevencije bolesti svakodnevno napominjemo vlasnicima važnost prehrane sijenom malih biljojeda, kako bi spriječili ili umanjili nastanak problema sa zubima i poremetnje u probavnom sustavu.Nažalost, za mnoge naše kućne ljubimce, hrana koju dobivaju i okruženje u kojem se drže ne odgovaraju onome što im je prirodno. Kada biljojedi poput kunića, zamoraca i činčila dobiju koncentrate, u obliku zrna ili kuglica, s ograničenim pristupom sijenu i prirodnoj vegetaciji, ova dijeta rezultira slabim trošenjem zuba.

Važnost prehrane sijenom za zdravlje zuba

Stečene bolesti zubala važan su problem kod kunića i glodavaca. Kliničko liječenje bolesti zuba je složeno, često uključuje invazivne tehničke postupke, stoga je bolje promicati zdravlje zuba, umjesto liječenja bolesti zuba.

Nažalost, namirnice kojima se hrane mali ljubimci biljojedim ne odgovaraju njihovoj prirodnoj prehrani, osiguravajući premalo trošenje zuba za kompenzaciju normalnog rasta zuba.

Nepravilnim  trošenjem zubi obraza nastaje stvaranje oštrih caklinskih točaka ili “šiljaka”.

Trava i druga vlaknasta hrana također sadrže abrazivne fitolite. Fitoliti su silikatna tijela proizvedena od biljaka koji omogućuju trošenje zuba kunića i glodavaca. Mali biljojedi su prilagođeni brzom trošenju zuba obzirom na njihovu prehranu. Trošenje zuba u kunića je otprilike 10 puta brže u usporedbi s konjem. Nedostatak adekvatne ishrane može dovesti do promjena u zubima u roku od nekoliko dana. Klinički znakovi bolesti zuba mogu uključivati ​​anoreksiju, gubitak težine, oticanje čeljusti, hipersalivaciju i nemogućnost potpunog zatvaranja usta. Epifora ili suzenje oka, blagi egzoftalmus ili očna proptoza mogu rezultirati preraslim korijenom zuba koji urasta u očnu orbitu. Rano ustanovljeno produljenje zuba često se može korigirati jednostavnom promjenom na prirodniju prehranu, npr. kvalitetna trava i sijeno

Važnost prehrane sijenom za normalnu probavu

Vlakna su potrebna za stimulaciju pokretljivosti crijeva i održavanje zdrave flore crijeva. Kada su mali biljojedi hranjeni niskohidratnom, visoko ugljikohidratnom dijetom, postoji veći rizik za nastanak bakterijskog enteritisa, osobito kod vrlo mladih kunića. Enterotoksemija je uzrokovana prekomjernim rastom Clostridium spiriforme, C. difficile ili C. perfringens. Gastroprotektivni učinci prehrambenih vlakana dobro su dokumentirani. Male biljojede na dijetama s visokim vlaknima (tj. Na sijenu) su otpornije na gastrointestinalnu zastoj izazvanu stresom. Gastroprotekcija je posebno važna kod kunića zbog njihovog posebno složenog i relativno krhkog gastrointestinalnog trakta.

Sijeno mora biti dostupno svakodnevno

Ponudite slobodan izbor sijena. Sijeno lucerne (alfalfa) je veliki prehrambeni izvor proteina i kalcija. Lucerna se općenito preporuča mladim, rastućim životinjama ili pojedincima kojima su potrebne dodatne kalorije, kao što su krhke, gerijatrijske životinje ili dojenje. Visokoproteinski, visokokalorični sadržaj dijete na bazi lucerke može predisponirati odrasle životinje pretilosti. Stoga se odraslima na dijeti za održavanje može ponuditi neograničeno travno sijeno, zobeno sijeno i slamu. Postoji još jedan razlog za zamjenu sijena lucerke sijenom trave u kunića, kunići su jedinstveni među sisavcima po tome što bubrezi izlučuju sav kalcij u hrani. Višak kalcija u hrani uz sijeno lucerne može dovesti do hiperkalcurije ili prekomjernog kalcija u mokraći. Hiperkalciurija se može manifestirati kao kalcijev pijesak ili mulj u mokraćnom mjehuru ili čak mokraćno kamenje. Ovo je još jedan razlog zašto se lucerna sijeno prvenstveno preporučuje mladom, rastućem zecu, a ne kao prehrana za odrasle.