Nadam i začep kod kunića

Nadam odnosno proširenje želuca ili crijeva plinom i sadržajem te začep ili gastrointestinalna opstrukcija česti su zdravstveni problem kod kunića.

Što uzrokuje nadam i začep kod kunića?

U mnogim slučajevima opstrukcija nastaje zbog nakupine dlake ili stranog materijala koji je kunić pojeo, tako da kunići koji su u fazi linjanja i dugodlake pasmine imaju povećan rizik za razvoj ove bolesti.

Koliko su ozbiljni nadam i začep?

Svaka blokada koja uključuje gastrointestinalni trakt može brzo postati kritična jer kunići ne mogu povraćati niti podrigivati. Kad se želučani sadržaj ne može isprazniti, slina i želučani sekreti brzo dovode do proširenja želuca.

Kako se stijenka želuca rasteže, dolazi do zastoja protoka krvi što dugoročno dovodi do odumiranja stijenke želuca. Prošireni želudac također može spriječiti dotok krvi u vitalne organe.

Ako se na vrijeme ne liječi smrt nastupa vrlo brzo, zapravo je gastrointestinalna opstrukcija najčešći uzrok iznenadne, neočekivane smrti u inače zdravih kunića.

Ukoliko se bolest ne prepozna na vrijeme, prognoza za kuniće s nadmom i opstrukcijom crijeva je dosta loša ukoliko dođe do navedenih komplikacija.

Koji su znakovi nadma i začepa?

Bolest se uglavnom javlja iznenada. Kunić koji izgleda potpuno zdravo će iznenada prestati jesti, defekacija će prestati i životinja će djelovati umorno ili letargično. Kako stanje napreduje, javljaju se znakovi bolova u trbuhu, kao što je pogrbljeno držanje, škrgutanje zubima i životinja se nevoljko kreće. Kunić će postati progresivno slabiji, s vremenom često ležeći u ispruženom položaju.

Koliko je stanje ozbiljno?

Ovakvo stanje je vrlo hitno i potrebno se javiti veterinaru da se na vrijeme započne terapija. Veterinar će napraviti dijagnostiku ( krvne pretrage, rtg ili ultrazvuk) da se utvrdi koliko je stanje ozbiljno. Ponekad je dovoljna terapija medikamentima, a nekada treba uzeti u obzir i kirurški zahvat.

Pacijenti koji se u roku 3 dana terapije počnu oporavljati imaju povoljnu prognozu.

Kako spriječiti nastanak nadma i začepa?

Prehrana sa visokim udjelom vlakana i minimalnim udjelom peleta osigurava normalnu funkciju probave čak i uz prisutnost dlake u probavnom sustavu, omogućuje se njeno izbacivanje. Preporuča se kuniće redovito češljati kako bi se uklonila suvišna dlaka ili čak šišanje krzna kako bi se dlaka skratila.