Liječenje glodavaca i kunića

Glodavci i kunići zbog svoje specifične anatomije i prehrambenih potreba imaju bolesti različite od najčešćih pacijenata u veterinarskim ambulantama, pasa i mačaka, te zahtijevaju i veterinara koji je educiran i upućen u njihovu patologiju. Vrlo česti problemi s probavnim sustavom i zubima, te činjenica da već nakon kratkog razdoblja gladovanja može biti opasno po život, zahtijevaju pravovremenu i stručnu intervenciju.

pregled-kunica

Kako na vrijeme prepoznati bolesti kod malih kućnih ljubimaca?

Barem jednom tjedno:

  1. Izmjerite tjelesnu težinu uz pomoć male kuhinjske vage. Gubitak na težini je prvi pokazatelj smanjenog unosa hrane i/ili promijenjenog metabolizma. Ukoliko primjetite gubitak na težini kroz nekoliko uzastopnih dana, kontaktirajte veterinara i dogovorite pregled ljubimca.
  2. Pregledajte sjekutiće. Nepravilnosti zubala česte su kod glodavaca i dvojezubaca, te vrlo često uzrokuju smanjeni apetit. Sjekutići bi trebali biti ravni, podjednake dužine i  imati ravne okluzivne površine. Promjene na sjekutićima mogu ukazivati na krivi rast kutnjaka.  Boja cakline bi trebala biti bijela, osim kod činčila kod kojih je normalna boja narančasta (ukoliko su zubi svijetli ili bijeli, znači da u prehrani nije dobar omjer kalcija i ukazuje na njegov manjak). Kutnjake je nemoguće pregledati jer su duboko u usnoj šupljini, može ih pregledati veterinar uz pomoć spekuluma ili otoskopa.
  3. Promatrajte ponašanje životinje i držanje tijela, proučite cjelokupni izgled, te kako obavlja nuždu (obratite pozornost na promjene boje urina). Vježbajte povremene preglede cijele životinje kako bi bila naviknuta na rukovanje.
  4. Provjeravajte tjelesne otvore, po potrebi ih očistite. Pojava iscjetka mogla bi biti znak upale.

Glodavci i dvojezupci zbog svoje prirode jako dobro prikrivaju znakove bolesti, ukoliko primjetite promjene koje nisu uobičajene za vašeg ljubimca kao što su nezainteresiranost bilo za hranu, igru i dnevne aktivnosti, nemogućnost obavljanja nužde ili proljev, bilo bi dobro da ga pregleda stručan veterinar, gubitak apetita je značajan alarm jer ove vrste životinja zbog brzog metabolizma ne bi smjele dugo biti bez hrane, ukoliko veterinarska ambulanta nije u blizini ili ne možete otići odmah, počnite prisilno hranjenje na špricu i dogovorite pregled što prije moguće!