Šišanje i uređivanje ljubimaca

U sklopu veterinarske ambulante nalazi se salon u kojem uređujemo sve ljubimce, od kunića do doga. Od medicinskih kupki za određene kožne probleme (gljivice, paraziti, dermatitisi, seboreje), preko raščešljavanja i šišanja zapetljanih perzijskih mačaka pa sve do pravih spa tretmana s kvalitetnim i dermatološki provjerenim Biogance šamponima i regeneratorima. Naša iskusna groomerica s lakoćom oblikuje divne i pasminski specifične frizure.

Šišanje i uređivanje pasa

Bez obzira na pasminu, svakog psa trebalo bi redovito četkati te povremeno kupati u šamponima namijenjenim psima. Na taj način odstranjuje se mrtva dlaka i prljavština sa psa koja sprečava normalan rast nove dlake. Psi se u pravilu linjaju dva puta godišnje (proljeće i jesen), pripremajući krzno za novo godišnje doba. U tom periodu psa bi trebalo češće četkati kako bi dlaku održali urednom i kvalitetnom. Psi koji žive u kućama linjaju se tijekom cijele godine zbog centralnog grijanja zimi, odnosno klime ljeti. Budući da tako intenzivno gube dlaku, preporuča se dodatak vitamina i omega 3 i 6 masnih kiselina u hranu, koji pospješuju rast dlake, te češći odlasci u salon namijenjen psima, gdje se dobro očetkaju i okupaju u posebnim šamponima i regeneratorima.

Pasmine pasa poput maltezera, shih-tzua, pudle i ostalih, te njihovih križanaca imaju zahtjevniju dlaku od kratkodlakih pasmina pasa. Njihovu dlaku najkvalitetnije uređuju frizeri za pse tako što upotrebljavaju posebne šampone i regeneratore namijenjene određenim pasminama i tipovima dlake.

Štenci bi svoj prvi odlazak frizeru obaviti već u dobi od 4. mj. gdje će se kroz igru i maženje polako učiti na postupak šišanja , kupanje, sušenje, te različite češljeve i škare. Pudle se privikavaju već u dobi od 3 tjedna na uređivanje, a briju im se šapice i njuškice.

Ovisno o pasmini psa, te zahtjevima vlasnika, dugodlaki psi uređuju se svaka 2-3 mj. Češljanje pasa kod kuće vrlo je važno da bi se dlaka mogla pravilno održavati i uređivati, te da se spriječi zapetljavanje dlake, koje nerijetko izaziva crvenilo kože, pa čak i rane. Vlasnici dugodlakih pasmina pasa, svoje bi ljubimce trebali četkati barem 2x tjedno, ukoliko ne i češće.

Psi koji borave u kući, mogu se kupati svaka 2 mj. ili po potrebi i češće, no važno je koristiti kvalitetne šampone namijenjene redovitoj upotrebi, te određenom tipu dlake i pasmini. Kod dugodlakih pasmina, te dlaka sklonih zapetljavanju nužna je upotreba regeneratora koji pomaže u rašćešljavanju i smanuje zapetljavanje dlake. Alergičarima u periodima najveće izloženosti alergenima (proljeće,doba ambrozije) , nužno je često kupanje ( 2-3x tjedno) u hipoalergenim šamponima ili blagim dezinficijensima.

Psi koji češće borave vani nego u kući, ne zahtijevaju često kupanje jer se njime odstranjuje zaštitni masni sloj na koži koji čuva dlaku, te štiti psa od hladnoće, odnosno vrućine.

Zimsko uređivanje

Zimi se psi uređuju prema potrebama i zahtjevima vlasnika, no većinom se dlaka minimalno krati i dobro raščešlja da bi se mogla pravilno održavati. Važno je trbuh ošišati kraće, kao i donje dijelove šapa, kako bi se spriječilo nakupljanje prljavštine i snijega, koji hladi trbuh. Jastučiće (mekuši) na šapicama poželjno je isprati toplom vodom nakon svake šetnje, te namazati zaštitnim balzamom jer ih sol (kojom se zimi posipaju ceste) nagriza i oštećuje.

Također je poželjno skratiti dijelove oko guze, kako bi se spriječilo zadržavanje fecesa na dlaci te da se može održati pravilna higijena.

Od čega se sastoji naš tretman?

Psima po potrebi skratimo nokte, odstranimo dlake iz ušiju, pritom koristeći puder za lakše uklanjanje dlaka, prema želji vlasnika istisnemo sadržaj analnih žlijezda. Psa okupamo u posebnom šamponu, testiranom u francuskim laboratorijima, te dodamo regenerator koji čini dlaku mekom i svilenkastom.

Psa šišamo posebnim mašinicama i noževima namijenjenim upravo šišanju pasa, prema željama vlasnika.

Nastojimo psu omogućiti što ugodniji tretman bez stresa, a vlasniku ispuniti želje  glede izgleda njegovog najboljeg prijatelja.