Stomatološki zahvati

Vrlo često se susrećemo s patologijom usne šupljine i zubiju. Najčešće je riječ o kamencu (naročito kod malih pasmina pasa) i posljedičnom gingivitisu, koji vrlo često usred netretiranja na vrijeme napreduje sve do paradentoze (neizlječivog procesa koji se manifestira s povlačenjem zubnog mesa, klimanjem i ispadanja zuba, te širenjem upale na okolno tkivo, sve do kosti).

Male životinje (glodavci i kunići) vrlo često imaju malokluziju (poremetnja normalnog zagriza) zbog zubiju koji rastu cijeli život, te je potrebna stomatološka korekcija. Vađenje zubiju, naročito pretkutnjaka i kutnjaka predstavlja pravu operaciju jer ti zubi,naročito kod pasa, imaju 2 pa čak i 3 korijena koji sežu duboko u čeljusne kosti.

Problemi sa zubima glodavaca i kunića

Kunići, zamorci i činčile su strogi biljojedi i u prirodi su se razvili tako da su u mogućnosti prehraniti se grubim travama i korovima. U skladu sa prehranom, zubi trajno rastu jer se u normalnim okolnostima dosta troše žvakanjem.

Koji su uzroci?

Tokom života u ovih životinja često se javljaju problemi sa zubima koji nastaju bilo zbog nepravilne prehrane, trauma ili zbog genetskih uzroka kod kojih se javljaju nepravilnosti na čeljusti. Vrlo je bitno da se hrane hranom koja je bogata vlaknima jer se jedino tako omogućuje normalno trošenje zuba, u suprotnom dolazi do pretjeranog rasta zubne mase, dolazi do stvaranja oštrih ploha koje mogu ozlijediti usnu sluznicu, u nekim težim slučajevima dolazi do promjena na korijenu zuba koje za posljedicu imaju stvaranje apscesa. Kod genetske malokluzije, primarni uzrok je u nedodirivanju zubnih ploha pa se zbog toga zubi sporije troše i stvaraju se na njima nepravilnosti. U zamoraca je bitan u prehrani vitamin C, kako ga sami ne mogu sintetizirati kod nedostatka može doći do pada imuniteta, bolesti zubnog mesa i slabljenja zuba.

Kako prepoznati probleme?

Promjene na sjekutićima lako se uoče jer kod pretjeranog rasta dolazi do savijanja zuba poput kljova pa životinja otežano uzima hranu, gubi na težini, pojačano slini, može se javiti pojačano suzenje oka, ima neugodan zadah. Ukoliko su promjene i na kutnjacima moguće je uočiti otekline na glavi, pojačano suzenje, ispupčeno oko. Većina životinja ne pokazuje znakove dok promjene na zubima nisu uznapredovale pa bi na pregled kod veterinara trebalo ići jednom godišnje.

Kako se bolest tretira?

Treba uzeti u obzir da su zubni problemi kod glodavaca i dvojezubaca vrlo često kronični problem i zube  treba korigirati više puta tokom života, u najboljem slučaju to će biti jednom godišnje. Tretman uključuje korekciju zubala posebnom opremom, eventualno ekstrakciju zuba i kiruršku obradu apscesa, ukoliko postoje, te primjenu antibiotika i analgetika.

Mali kućni ljubimci mogu živjeti sretno i ugodno uz pravilne stomatološke zahvate, pogrešno je mišljenje da se moraju odmah eutanazirati ako imaju problema sa zubima. Zanemarivanje bolesti dovodi do toga da životinja ugine od gladi i u bolovima!

Bitno je osigurati pravilnu prehranu, peletirana hrana sama po sebi ne sadrži dovoljno sirovih vlakana koje se mora osigurati davanjem velikih količina sijena i što manje poslastica.