Piroplazmoza

Piroplazmoza je bolest koju uzrokuju sitni paraziti babezije koji napadaju eritrocite psa, u njima se umnažaju i uzrokuju njihovo raspadanje tj. hemolizu. Babezije ulaze u organizam preko krpelja koji, kada se prihvate na novog domaćina, sa svojom slinom ubrizgavaju uzročnika u krvotok psa. Nisu svi krpelji zaraženi s babezijama, međutim u pojedinim ih područjima (Sljeme, Maksimir) ima naročito mnogo.

Simptomi piroplazmoze

Piroplazmoza započinje naglo, obično pas koji je još jučer bio potpuno zdrav postaje miran, trom, nerado se kreće, slabije jede ili potpuno izgubi tek. Neke životinje povraćaju ili imaju proljev, a može se javiti i otežano disanje. Temperatura je povišena (može biti čak do 41), a sluznice su u početku zažarene, da bi kasnije zbog raspadanja eritrocita postale blijede do žute. Ako se bolest nije uočila na početku, jedan od najprepoznatljivijih simptoma je promjena boje mokraće, koja postaje tamno žuta, crvena ili tamno smeđa, a posljedica je hemolize.

Kako se postavlja dijagnoza?

Piroplazmoza se u veterinarskoj ambulanti dijagnosticira vađenjem krvi i pravljenjem krvnog razmaza u kojemu se paraziti vide kao kruškoliki organizmi u eritrocitima. Kako bi se životinja uspjela izliječiti bitna je brzina reagiranja vlasnika. Naime, ako životinja dođe veterinaru odmah nakon što su uočene promjene, dobit će lijek koji ubija parazita, potpornu terapiju u vidu infuzije i vitamina B kompleksa. Poboljšanje najčešće nastupa nakon 24 do 48 h. Međutim, ako se predugo čeka može se dogoditi da je previše eritrocita uništeno, te da su jetra i bubreg toliko oštećeni da se ni uz navedenu terapiju ne može garantirati povoljan ishod.

Zbog težine bolesti, te činjenice da vrlo često životinje obole od piroplazmoze više puta u životu, naglasak treba staviti na prevenciju tj. zaštitu od krpelja. Na tržištu ima više preparata (Advantix, Ataxxa, Fypryst, Frontline, Foresto ogrlice, Kiltix ogrlice, Tablete Nexgard i Simparica te sve ostalo), no za koji god se odlučili bitno je držati se uputa proizvođača i veterinara, te ih aplicirati redovito.