Alergije kućnih ljubimaca

alergije-kucnih-ljubimacaBaš kao i ljudi, psi mogu pokazati alergijske simptome kada njihov imunološki sustav počinje prepoznavati određene svakodnevne tvari kao opasne. Iako su ti alergeni uobičajeni u većini okruženja i bezopasni za većinu životinja, pas sklon alergijama će imati ekstremne reakcije na njih. Alergeni mogu biti problematični, kada se udišu, progutaju ili kad dođu u kontakt s kožom. Kao reakcija organizma javljaju se probavni, kožni ili respiratorni simptomi. Psi alergičari skloniji su sekundarnim bakterijskim i gljivičnim upalama kože koje dovode do gubitka dlake, ljuskanja kože i stvaranja krastica.

 

Najugroženije pasmine i simptomi?

Pasmine posebno izložene alergijama su: labrador i zlatni retriver, škotski terijer, zapadno škotski bijeli terijer, engleski i irski seter, engleski buldog, Shar-pei, njemački ovčar, Shih tzu. Prvi klinički simptomi javljaju se u dobi između 6 mjeseci i 3 godine. Ako se osjetljivost razvije na pelud biljaka karakter bolesti je sezonski. Kod alergija na grinje i kućnu prašinu simptomi traju tijekom cijele godine. Simptomi uključuju svrbež različitog intenziteta, crvenilo sa sekundarnim promjenama na koži, u interdigitalnom području, uškama, duž trbuha, perineumu, njušci.

Kako se postavlja dijagnoza?

Alergije se dijagnosticiraju na temelju kliničke slike, a ako se želi ustanoviti na što je točno životinja alergična potrebno je napraviti alergijsko testiranje iz krvnog seruma.

S obzirom na to da se alergije ne mogu izliječiti potrebno je dosta truda da se stave pod kontrolu kako bi se ublažili simptomi. Bitno je izbjegavanje alergena koji uzrokuju reakcije, provoditi simptomatsku terapiju za kontrolu svrbeža i u novije vrijeme isprobati imunoterapiju kojoj je svrha desenzibiliziranje životinje.