Angioedem i urtikarija

Angioedem je tip I. reakcije preosjetljivosti na antigen. Antigeni su tvari koje mogu izazvati reakciju obrambenog mehanizma organizma, ako je ta reakcija pretjerana može nastati preosjetljivost ili čak anafilaksija.

Različite tvari mogu djelovati kao antigeni, na primjer: hrana, ubod insekata, lijekovi, inhalacijski alergeni, kemikalije, biljke. Reakcija preosjetljivosti podrazumijeva masivnu aktivaciju upalnih medijatora i dovodi do oslobađanja histamina. Ovakve reakcije mogu dovesti do kolapsa cirkulacije i respiratornog distresa.

Angioedem i urtikarija mogu se javiti kod pasa i kod mačaka, nema dobne niti spolne predispozicije, nešto češće se javljaju kod pasmina Bul terijer, Boxer i francuski buldog. Proljeće i ljeto su vrijeme kad je angioedem nešto češći zbog velike prisutnosti insekata.

Angioedem nastaje akutno, karakterizira se potkožnom upalom i edemom u području obraza, sluznice usne šupljine i oko očiju. Ovo stanje se pojavljuje iznenada, obično u roku od 20 minuta od kontakta s alergenom. Kod psa može biti prisutan svrbež, otežano disanje zbog otečenja grkljana, ako dođe do kolapsa cirkulacije, potrebna je što prije veterinarska pomoć.

Urtikarija se očituje kao osip ili kvržice različitih veličina raspoređenih na cijeloj površini tijela i moguće je vidjeti uzdignuće dlake na tim mjestima. Liječenje se sastoji od primjenjivanja kortikosteroida, antihistaminika koji vrlo brzo zaustavljaju aktiviranu burnu reakciju organizma na alergen, a ponekad je potrebna i potporna terapija kisikom, infuzija i adrenalin za uspostavljanje normalne cirkulacije. Reakcija se može ponoviti pri ponovnom susretu životinje s alergenom, tako da ako je poznato što je uzrokovalo angioedem, preporučljivo je te tvari izbjegavati.