Briga o starijim pacijentima

Briga o starijim pacijentima pred nas stavlja izazov kako bi živjeli što duže i kvalitetnije živote. Generalno gledano kada pas navrši 7 godina potrebno mu je posvetiti posebnu pažnju jer su stariji psi pod većim rizikom da razviju određena oboljenja koja dolaze s godinama. Stoga se preporučuju preventivni pregledi minimalno dvaput godišnje. Kod mačaka je potrebna posebna pažnja kada navrše 10 godina.

Bolesti starijih ljubimaca možemo svesti na sljedeće:

  • srčane bolesti
  • bolesti bubrega ili jetre
  • tumore
  • poremećaj rada štitnjače
  • poremećaj funkcije nadbubrežne žlijezde
  • diabetes
  • katarakta i glaukom

Prehrana je posebno važna u svakoj životnoj dobi, pa je tako i starijim životinjama potrebno osigurati kvalitetnu hranu, vrlo često je potrebno posegnuti za dodacima prehrani kao što su glukozamin (pomaže kod artritičnih zglobova), omega 3 i omega 6 masne kiseline (imaju protiv protuupalnu ulogu), kao i vitamin C i vitamin E (prirodni antioksidansi). Pažljivo pratite koliko vode pije ljubimac, prekomjerno pijenje može biti znak hormonalnog disbalansa, problema s bubrezima, piometre ili nuspojava pojedinih lijekova.

Važan segment u njezi starijih ljubimaca je higijena usne šupljine. Od malih nogu potrebno je psa naučiti na pregled zuba i desni. Loš zadah, smanjen apetit, nelagoda pri dodirivanju lica i njuške, ispadanje hrane iz usta, odbijanje suhe hrane, krvave desni, stvaranje tartara i kamenca, klimanje zuba karakteriziraju periodontalno oboljenje. Periodontalna bolest je bolna za vašeg ljubimca i trebate se obratiti veterinaru.

Što su psi stariji, skloniji su kožnim tvorbama, tako da ako prilikom igre ili maženja primijetite kvržice na koži, čvoriće ili druge izrasline, ne oklijevajte javiti se veterinaru kako bi se ustanovilo o kakvoj se promjeni radi.

Kod starijih pasa čest je i osteoarthritis, degenerativno oboljenje zglobova. Zbog bolova, vaš ljubimac može izbjegavati fizičku aktivnost što dovodi do smanjenja mišićne mase koja pruža podršku promijenjenim zglobovima, stoga ih svakako ne treba zanemariti. Sa obzirom na to da je oboljenje progresivno, poželjno je obratiti se veterinaru prilikom pojave prvih simptoma.

Mačke također s određenim godinama počnu pokazivati znakove starenja, tako da je potrebno promatrati njezino ponašanje, uzimanje vode i hrane, redovito održavanje higijene, promjene prilikom mokrenja i obavljanja nužde i općenito promjene u aktivnosti. Svako odstupanje od normalnih obavljanja funkcija bilo bi dobro provjeriti kod veterinara.