Dolazak šteneta

Ako razmišljate o novom četveronožnom članu obitelji, evo nekoliko smjernica koje bi vam mogle pomoći u odluci.

  • Po štene idite ujutro ili tijekom dana kako bi se imalo vremena prilagoditi novom okruženju prije prve noći.
  • Kupljeno ili udomljeno štene je uvijek u stresu te je potrebno nekoliko dana da se prilagodi
    novoj sredini.
  • Nemojte ga istoga dana voditi veterinaru. Ležaj, zdjelica za hranu i vodu te pelena su osnovne potrepštine za štenca.
  • Najbolje bi bilo da odmah učite štene gdje mu je mjesto, a to je na njegovom ležaju koji bi trebao biti tamo gdje članovi obitelji provode najviše vremena.
  • Štene NIKAKO ne bi smjelo spavati s vama u krevetu jer će se tako osjećati ravnopravnim i u budućnosti može nametati svoju volju što vodi do problema u ponašanju i odgoju.
    Za živahnog, nediscipliniranog i nametljivog štenca preporučuje se tečaj dresure, po potrebi individualni.

Kako ga naučiti gdje obavljati nuždu?

Štenci bi trebali izbjegavati kontakt s drugim psima i mjesta gdje se drugi psi kreću sve do trećeg docjepljivanja protiv zaraznih bolesti. Zbog toga štenac mora obavljati nuždu unutar kućnog prostora, terase ili dvorišta. Pelenu je najbolje staviti na balkon ili u kupaonicu gdje su pločice. Na pelenu nanesete nekoliko kapi za treniranje nužde (AMICI E FELICI, KARLIE puppy trainer P.Care).

U početku štene neće razumjeti što želite od njega, stoga svaki put kada počne obavljati nuždu izvan pelene, primite ga rukama i odnesite na pelenu. Nakon nekoliko puta će početi shvaćati gdje treba obavljati nuždu te ga svaki put nagradite poslasticom.

Kako ga hraniti?

Hraniti štenca možete 3-4 puta dnevno (ovisno o starosti i pasmini) količinom hrane koju je proizvođač naveo na pojedinom proizvodu,pri čemu se treba paziti na starost i kilažu šteneta. Hrana može biti u suhom ili mokrom obliku. Preporučuje se hranjenje suhim okruglicama jer ako se navikne na mokru hranu odnosno konzervu, kasnije će teže prihvatiti suhu, koja je dugoročno gledano bolja za zube i financijski isplativija.

Kako ga kupati i održavati higijenu?

Štence u ranoj dobi nije potrebno kupati, osim ako se jako zaprlja. Tada to učinite u posebnom šamponu za štence,dobro ga isperite i temeljito osušite kako se ne bi prehladio. Možete ga učiti na vodu i tuširanje kada počne izlaziti. Mladi psi su osjetljivog zdravlja do 4. mjeseca i stoga se preporučuje izbjegavanje kontakta s drugim psima i njihovim tjelesnim izlučevinama. Zarazne bolesti (parvovirus, leptospiroza, štenećak, zarazni traheobronhitis, zarazni hepatitis, parainfluenca) štene može dobiti isključivo od drugih pasa, te indirektno na mjestima okupljanja, putem njuškanja trave koju su drugi psi označili urinom itd.

Kada cijepiti štenca?

Štene se prvi put cijepi s puna dva mjeseca starosti te se svakih 3-4 tjedna docjepljuje do trećeg odnosno zadnjeg cjepiva. Važno je da je zadnje cijepljenje s puna 4 mjeseca kada je štene potpuno izlučilo majčina protutijela. Nakon završenih docjepljivanja zaraznih bolesti, slijedi obavezno cijepljenje protiv bjesnoće koje se docjepljuje svakih godinu dana. Potrebno je redovito voditi brigu o ektoparazitima i endoparazitima. Ektoparaziti su vanjski paraziti koji se nalaze na koži kao što su buhe, krpelji, šugarci. Oni se tretiraju ampulama, tabletama, ogrlicama i tekućinom u obliku spreja. Tretiranje protiv ektoparazita poželjno je tek nakon drugog mjeseca starosti, osim u slučaju jake invadiranosti, kada će vam veterinar preporučiti prikladno sredstvo za mladunčad. Nikad ne koristite antiparazitike namijenjene odraslima na svoju ruku!

Endoparaziti su unutrašnji paraziti (gliste, trakavice, giardije itd.) s kojima većina štenaca dolazi iz legla, čak i ako su već čišćeni od parazita. Protiv glista, koje dobiju od majke, mogu se tretirati već od drugog tjedna starosti te svaka 2-3 tjedna ponavljati terapiju dok ne budemo sigurni da je štene očišćeno. Zdrava štenad je vesela, aktivna, znatiželjna, ima čiste, sjajne oči bez iscjetka, vlažan nos, ne kašlje, kiše niti povraća, a stolica im je formirana (kod štenaca zna biti učestala). Ako primijetite bilo kakve promjene, naročito nagli gubitak apetita, snuždenost, povraćanje, proljev, kašalj, ispadanje dlake ili izraženi svrbež odmah odvedite štene veterinaru.