Hernija kod pasa

hernija-kod-pasa (2)Kila ili hernija je ispadanje dijelova trbušnih organa kroz otvor na trbušnoj stijenci pod kožu (vanjska hernija) ili u susjedne prostore u trbušnoj šupljini (unutarnja hernija). Prema nastanku mogu biti stečene ili prirođene.

Vanjska hernija očituje se kao izbočenje na trbušnoj stijenci, bezbolno i meko na dodir. Ovisno o pritisku unutar trbuha, veličina kile se može mijenjati.

 

U praksi se kod pasa najčešće susrećemo s pupčanom hernijom koja je većinom prirođene naravi i predstavlja izbočenje trbušne stijenke u području pupka, a sadržaj se često može pritiskom vratiti u trbušnu šupljinu, te životinja nema kliničkih simptoma. Pupčana kila može nastati i ako se štencima nestručno skrati pupčana vrpca nakon poroda. Ako je kila mala, najčešće sadrži samo masno tkivo i životinji ne predstavlja nikakav problem u njenim svakodnevnim aktivnostima. Operacije takvih hernija obično se obavljaju na inzistiranje vlasnika kojima izraslina čini estetsku neugodu. U slučaju kada kila sadrži dio crijeva i dođe do njegovog uklještenja, to se očituje jakom boli, povraćanjem, kila je na dodir topla te je neophodan hitan kirurški zahvat.

Sljedeći najčešći slučaj su preponske ili ingvinalne hernije (slučaj u našoj ambulanti kujica jorkširskog terijera), predstavlja izlazak trbušnih organa kroz ingvinalni kanal, a može nastati kao posljedica traume ili je prirođena. Češće se javlja kod malih pasmina pasa. Sadržaj hernije mogu biti crijeva, maternica pa čak i mokraćni mjehur. U ovom slučaju nužno je kirurško liječenje, a operacijom se organi vraćaju u trbušnu šupljinu i zatvara se ingvinalni prsten, kako se kila ne bi ponovno javila.