Mačja leukemija

Mačja leukemija virusna je mačja bolest kod koje ovisno o tipu virusa dolazi do imunosupresije, stvaranja tumora ili anemije. Nakon infekcije virus se umnaža u tonzilama i regionalnim limfnim čvorovima odakle se nastavlja njegovo umnažanje u druge dijelove organizma.

Kako se prenosi?

Inficirane mačke izlučuju virus putem sline, u manjoj količini urinom, fecesom i suzama, mačka se najčešće zarazi preko sline bolesnih mačaka direktnim kontaktom (njuškanjem, lizanjem, preko posuda za hranu i vodu) i putem urina. Mladi mačići najosjetljiviji su na infekciju, a virus se prenosi vertikalno s majke na potomstvo i horizontalno (sekretima i ekskretima) direktnim kontaktom bolesnih mačaka i zdravih jedinki. Bolest nije prenosiva s mačke na ljude.

Simptomi mačje leukemije

Simptomi variraju ovisno o tipu virusa i stadiju bolesti, a obuhvaćaju anemiju, bezvoljnost i smanjeni apetit, pojačano pijenje vode,  pojačano mokrenje, proljev ili začep, krvavu stolicu, žuticu, kronične infekcije. Često je stvaranje mijeloičnih tumora, najčešće limfoma.

Kako se postavlja dijagnoza?

Bolest se dijagnosticira ELISA testom i imunofluorescencijom, a u praksi su nam dostupni testovi uz pomoć kojeg uz nekoliko kapi krvi za 10 min imamo rezultate.

Bolest  nije izlječiva i terapija se sastoji u liječenju sekundarnih infekcija, jačanju imuniteta vitaminsko-mineralnim dodacima i imunomodulatorima.

Svjedoci smo da mačke s ulice koje nisu pod kontrolom, predstavljaju opasnost za vlasničke mačke koje imaju slobodu kretanja vani. Krvave tučnjave rezultiraju dubokim ranama koje redovito pokažu pozitivne testove na ovu bolest, uz to i na mačju sidu jer se u gradu nalazi veliki broj zaraženih mačaka. Kao preventivu provodimo cijepljenje, a životinje pozitivne na FeLV preporučuje se držati u kući da se spriječi daljnje prenošenje infekcije na mačke u susjedstvu. Također savjetujemo kastraciju/sterilizaciju mačaka i redovite kontrole mačaka koje su testirane pozitivne na ovu bolest.