Zašto je opasno psima davati kosti?

Najstariji klišej govori da psi obožavaju kosti i da je to dobro za njih, međutim, svjedoci smo slučajeva u kojima je to bilo loše i uzrokovalo razne probleme, pa čak i one sa smrtnim posljedicama. Kosti za psa nemaju posebnu hranjivu vrijednost, psima se mogu davati tek povremeno i u manjim količinama. Jedine kosti koji bi psi smjeli glodati zapravo su velike goveđe kosti koje služe kao zabava, a ne može ih pojesti. Kosti koje se oštro lome kao što su kosti peradi, riba, janjaca, divljači i krmenadli izuzetno su opasne jer se mogu zapiknuti u neki dio probavnoga sustava te izazvati perforaciju probavnoga trakta.

Nutritivna vrijednost kostiju

Raspravimo prvo nutricionističku vrijednost kostiju. Sirove kosti sadrže koštanu srž koja je bogata nutrijentima, isto tako tu je i hrskavica koja sadrži 50 % kolagena i mukopolisaharida. Kolagen je fibrozno vezivno tkivo i slabo je probavljivo. Prema tome, kost sadrži 1/3 organske tvari i 2/3 anorganske koju čini kalcij fosfat.

Hranjenje psa kostima zvuči zdravo, ali može doći do sljedećeg:

  • Fraktura zuba – žvakanje kostiju je dobro za zube i odlična je mentalna stimulacija, ali kod pasa koji preagresivno žvaču može dovesti do neugodnih lomova zuba.
  • Ozljeda usta i jezika – oštri dio kosti može ozlijediti sluznicu i jezik za vrijeme žvakanja.
  • Kost se može zaglaviti u donjoj vilici – bolno je, neugodno i može vas koštati odlaska veterinaru.
  • Kost može zapeti u jednjaku – pas će se naprezati i pokušavati izbaciti kost van, a ako dođe do spazma mišića potrebna je pomoć veterinara da se kost izvadi.
  • Kost može zapeti u dušniku – ako pas slučajno udahne mali komadić kosti može doći do gušenja i to zahtjeva pothitno odlazak veterinaru.
  • Kost može zapeti u želucu – ako je kost prevelika da prođe u crijevo zaostaje u želucu, potrebna je operacija ili endoskopski postupak kojim će se kost izvaditi.
  • Kost može zaglaviti u crijevu – zahtjeva kirurški zahvat.
  • Začep – kosti su bogate kalcijem i učvršćuju stolicu, grubi komadići mogu grebati sluznicu crijeva što uzrokuje nelagodu i nemogućnost da pas obavlja nuždu zbog boli.
  • Krvarenje iz rektuma – zbog oštećenja stijenke crijeva može se u stolici pojaviti krv.
  • Peritonitis – vrlo oštre kosti poput pilećih mogu probušiti stijenku crijeva, u tom slučaju javlja se upala peritoneuma i zahtijeva intervenciju veterinara.

Ako želite zabaviti psa žvakanjem, radije razmislite o kupovini gumene igračke kako bi se izbjegle neželjene posljedice davanja kostiju.