Znakovi bolova kod mačaka

Skrivanje bolova je instinktivno kod mačaka u divljini, jer tako prikrivaju svoju slabost i ranjivost pred drugim mačkama i grabežljivcima. Upravo zato mačke predstavljaju izazov veterinarima, ali i svojim vlasnicima zbog maskiranja i prikrivanja znakova bolova.

Bol je simptom ozbiljnog oboljenja i potrebno je liječiti primarni problem jer može dovesti do gubitka apetita, a kronični bolovi uzrokuju neaktivnost i smanjuju kvalitetu života mačke.

Vlasnik bi trebao obratiti pozornost na sljedeće znakove: skrivanje mačke za koju to nije uobičajeno i prekomjerna povučenost, uznemirenost, nemogućnost da životinja legne ili spava, gubitak apetita, vokalizacija, agresija ili druge promjene u ponašanju, ubrzano disanje ili dahtanje, puhanje ili ugriz kada se primi za određeni dio tijela, ubrzan rad srca, promjene u hodu i kretanju.

Najčešći uzroci bolova kod mačaka su: trauma ili ozljeda, probavne smetnje, ingestija otrova, bolesti zuba ili usne šupljine, bolesti mokraćnog sustava, upale očiju, ušiju ili kože, artritis, bolesti kralježnice, operativni zahvati, neke vrste tumora.

Neki uzroci su uočljiviji od drugih, tako da vlasnik lako primijeti da mačka ima problema sa zubima ili očima, nego kad uzrok dolazi iz unutrašnjosti organizma kao kod npr. artritisa ili urinarnih problema.

Što poduzeti?

Ako uočite suptilne znakove boli, a niste svjesni zdravstvenih problema kod mačke, najbolje da posjetite veterinara, što se prije utvrdi uzrok bolesti, veće su šanse za ozdravljenje i oporavak. Ako je potrebno, veterinar će propisati sigurne lijekove protiv bolova za vašu mačku ili čak neku alternativnu metodu, poput akupunkture, masaže i dodatke prehrani.