Aktualno iz ambulante: njemačkom ovčaru operiran dobroćudni tumor

Došao nam je 11 godina star njemački ovčar kod kojeg je vlasnik u zadnja dva tjedna primijetio učestale neurološke simptome koji variraju od dezorijentiranosti, ataksije sve do kloničkih grčeva, bez gubitka svijesti. Nakon svakog napada pas navaljuje na hranu. Vlasnik je primijetio da se pas udebljao u kratkom roku, te da mu abdomen djeluje prošireno. Kliničkim pregledom nisu utvrđene nikakve abnormalnosti osim proširenog abdomena u čijem se mezogastriju palpirala okruglasta tvorba.

aktualno-iz-ambulante-njemackom-ovcaru-operiran-dobrocudni-tumor-2

 

 

 

 

 

 

Kompletna krvna slika je bila u granicama normale osim povišenih eozinofila (pas je atopičar), a od biokemijskih parametra utvrđeno je blago povišenje alkalne fosfataze i drastična hipoglikemija (1,04 mmol/L). Ultrazvučnom pretragom u mezogastriju je utvrđena okruglasta novotvorevina u mezogastriju veličine 20×10 cm, kaudalno od želuca. Ostali organi i limfni čvorovi b.o.

aktualno-iz-ambulante-njemackom-ovcaru-operiran-dobrocudni-tumor-2 (3)

 

 

 

 

 

 

 

Operativnim zahvatom smo odstranili 1 kg tešku okruglastu inkapsuliranu tvorbu koja je bila vezana za kaudalnu stijenku želuca. Odmah nakon odstranjenja tumora razina glukoze se normalizirala. Patohistološka pretraga je pokazala da je riječ o leiomiomu, dobroćudnom tumoru glatkog mišičja, koji je oštro ograničen i ne metastazira.