Cijepljenje mačjih zaraznih bolesti

Redovitim cijepljenjem protiv zaraznih bolesti smanjuje se mogućnost oboljenja kod mačaka. Cjepivo obuhvaća uzročnike calici virusne infekcije, panleukopenije i zaraznog rinotraheitisa mačaka.

Panleukopenija je ozbiljna virusna bolest koja se brzo širi u populaciji necijepljenih mačaka. Uzročnik je vrlo sličan onom koji uzrokuje parvovirozu pasa. Simptomi uključuju povišenu temperaturu, gubitak apetita, zgrbljen stav zbog bolova, povraćanje, krvavi proljev, dehidraciju, a neke životinje mogu uginuti u roku od 24 sata. Smrtnost kod ove bolesti je oko 90% jer je liječenje često otežano zbog sekundarnih bakterijskih infekcija.

Zarazni rinotraheitis je izrazito zarazna virusna bolest i ponekad može doći do izostanka simptoma kod zaražene mačke. Uobičajeni simptomi su povišena temperatura, iscjedak iz očiju i nosa, kihanje, kašalj, otežano disanje i loše opće stanje životinje. Kod vrlo mladih jedinki, smrtnost je 100%.

Kalicivirusna infekcija zahvaća gornje dišne puteve i nešto je blaža od zaraznog rinotraheitisa, simptomi mogu izostati, ali takve životinje su prijenosnici bolesti. Bolest počinje iscjetkom iz nosa i očiju, povišenom temperaturom, javlja se gubitak apetita zbog ranica u usnoj šupljini. Bol u zglobovima uzrokuje šepanje.

Navedene bolesti se ne moraju nužno prenijeti kontaktom životinje sa zaraženom životinjom, uzročnike se može u kuću unijeti na cipelama, tako da je preporuka i cijepljenje mačaka koje ne izlaze iz kuće.

Preporuka je prvi put cijepiti mačića u dobi od 8 tjedana, ponoviti nakon 4 tjedna, pa ponoviti cjepivo svakih godinu dana.