Problemi s analnim vrećicama u pasa

Vlasnici čiji psi nemaju problema sa spomenutim vrećicama, vjerojatno ni ne znaju da one postoje. Analne vrećice su parni organ, nalaze se s lijeve i desne strane anusa i u njima se skuplja proizvod analnih žlijezda. Normalni sadržaj ovih vrećica je tekuć i žuto-smeđe boje i prilikom defekacije se prazni s istiskivanjem fecesa te tako pas označava teritorij.

Bolesti koje se javljaju vezano uz ove vrećice su:

  • začepljenje izvodnih kanalića
  • upala vrećica
  • apscesi i tumori

Male pasmine pasa su sklonije problemima s analnim vrećicama jer proizvode više sekreta, a izvodni kanalići su dosta uski. Upale vrećica gotovo su uvijek povezane s blokadom izvodnog kanalića, tada se sekret nakuplja i postoji mogućnost za sekundarne infekcije. Neki od predisponirajućih faktora za oboljenje su anatomski smještaj vrećica, promjene u tonusu mišića anusa i meka stolica.

Klinički znakovi koji upućuju na problem:

Najčešći znakovi koje životinja pokazuje kod bolesti analnih vrećica su pretjerano lizanje i grickanje oko repa, češanje zadnjeg dijela tijela, a vlasnici često znaju napomenuti da im se pas „vozi“ na stražnjici. Također vlasnici primijete da pas ima neugodan miris kože, a mogu se javiti i upale uha. Kod jakih upala defeciranje je otežano zbog bolnosti i psu je nelagodno dok sjedi. Kod apscesa moguće je primijetiti otečenje u okolini anusa, a ako je došlo do stvaranja fistule vlasnici primijete otvor iz kojega se cijedi gnojni sadržaj. Kod tumora pas ne mora pokazivati nikakve znakove, obično se primijete slučajno prilikom pregleda kod veterinara, ali isto tako mogu biti bolni i otežavati defeciranje.

Kako postaviti dijagnozu?

Postavlja se na temelju simptoma i pregleda. Sadržaj vrećica potrebno je isprazniti mehanički, u nekim slučajevima moraju se i isprati jer je sadržaj često gust, pastozan i ponekada suh. Sadržaj upaljene vrećice je tamno smeđe ili sive boje, a nekada zna biti zelenkast. Apscesi su često praćeni povišenom tjelesnom temperaturom.

Koju terapiju primijeniti?

Često je dovoljno samo isprazniti nakupljeni sadržaj, ponekad je dovoljno samo ispiranje bez antibiotske terapije. Apscesi se obrađuju kirurški i ako se često ponavljaju treba razmotriti kirurško uklanjanje analnih vrećica. Kirurško uklanjanje razmatra se i kod tumora.