Zašto sterilizirati mačku/kastrirati mačka?

Veljača je, kao što svi dobro znamo, razdoblje mačjeg ljubovanja. Uz glasnu dernjavu i žestoke borbe za ženku dolazi do parenja. Nakon otprilike dva mjeseca na svijet dolaze mačići. Mačka koja se pušta van može imati i do 3-4 legla godišnje, što je za majku izuzetno iscrpljujuće, a za vlasnika gotovo nemoguće udomiti sve pa često napušteni mačići završavaju po kontejnerima za smeće, pred vratima veterinarskih ambulanti ili bačeni u rijeke, jezera gdje ih očekuje sigurna smrt.

Kako ne bi došlo do takvog scenarija toplo preporučujemo sterilizaciju vaše mačke. Tako, ne samo da nećete imati problema s neželjenim potomstvom nego ćete smanjiti mogućnost da vaša mačka dobije tumore mliječnih žlijezda koji su izrazito maligni i brzo završavaju uginućem.

Isto tako parenjem, slinom i krvlju (posljedica borbi za ženku) prenose se zaraze neizlječivim virusima mačje side i leukemije.

Kod mužjaka kastracija smanjuje neugodan miris mokraće, potrebu za stalnim označavanjem teritorija i potrebu za neprestanim lutanjem.