Zašto sterilizirati vašu kuju?

1. Prvi i najvažniji razlog je kako bi spriječili da kuja dobije tumor mliječnih žlijezda

Mliječne žlijezde imaju receptore za spolne hormone estrogen i progesteron, koji se luče prilikom tjeranja. Sa svakim tjeranjem raste vjerojatnost od pojave tumora mliječnih žlijezdi koji su u 50% slučajeva zloćudni i brzo metastaziraju u pluća i kosti. Ako se kuje steriliziraju prije prvog tjeranja vjerovatnost da će tijekom života dobiti tumore mliječnih žlijezdi je svega 0,05%, ako se steriliziraju nakon 1. tjeranja 8%, a nakon 2. tjeranja čak 26%.

2. Kako bi spriječili gnojnu upalu maternice i tumore jajnika

Veliki broj nesteriliziranih kuja, naročito onih koje se nisu nikad parile ili koje imaju lažne trudnoće nakon tjeranja, u zrelijoj dobi dobije gnojnu upalu maternice – piometru, koja je po život opasna i liječi se hitnom sterilizacijom i intravenskim antibioticima. Tumori jajnika nisu toliko česti kod kuja, ali se mogu javiti, kao i ciste koje uzrokuju stalno tjeranje ili nemogućnost začeća.

3. Kako bi poštedjeli kuju psihofizičkog stresa

Graviditet, porod i laktacija predstavljaju veliki napor za kujin organizam. Ona mora proizvesti neki put i do 10-12 štenaca, te im osigurati sve potrebne mikro i makroelemente, bjelančevine, ugljikohidrate, masti i vitamine za pravilan razvoj. Kuje nekih pasmina (pekinezer, buldog ) zbog nesrazmjera u odnosu velična glava štenaca i zdjelice majke ne mogu same poroditi štence već je nužan carski rez. Kuje malih pasmina s više štenaca u leglu često obole od hipokalcemije jer proizvode veliku količinu mlijeka i “potroše“ sav svoj kalcij, te dobiju napade slične epileptičnim, te ih se mora ih hitno hospitalizirati i nadoknaditi im kalcij.

I nakon svega (podrazumijevaju se veliki troškovi zbog kvalitetne hrane za gravidnu i dojnu kuju, troškova veterinara, čišćenja od glista i cijepljenja štenaca) kada (i ako!) se štenci ipak uspiju prodati možete očekivati da će kuja cviliti za svakim, a ni vama neće biti svejedno.

3. Kako bi se riješili tjeranja

Svatko tko je ikad imao steriliziranu kuju, zna kako izgledaju ta dva mjeseca godišnje kada vaša ljubimica ima krvavi iscjedak koji kaplje po stanu (neki imaju i doista neugodan miris), u svaku šetnju se mora nositi štap ili slično pomagalo kako bi se obranili od nasilnih mužjaka koji će nasrtati na kuju i vas po svaku cijenu. A i kuje u kritičnim danima često zaborave na dobro ponašanje i pobjegnu sa svojim odabranicima.

5. Zato što kuje nemaju majčinske osjećaje i neće patiti za štencima koje neće imati

Dapače, dokazano je da sterilizacija produžava život kuje (zbog sprečavanja svih gore navedenih bolesti).

6. Usprkos pričama, nemojte se bojati da će kuja promijeniti ponašanje

Veliki broj ljudi misli da će kuja nakon sterilizacije promijeniti karakter, da više neće biti tako živahna, razigrana. To nije istina, ona samo više nema spolnih hormona, te se neće tjerati, niti će imati potrebu bježati za mužjacima. Agresivnost prema drugim kujama se može ublažiti, ostati ista ili pojačati, nema pravila.