Alergije kućnih ljubimaca i kako im olakšati simptome

Alergija je pretjerana i nepovoljna reakcija imunološkog sustava tijela na vanjske tvari. Čim se imunološki sustav susreće s bilo čim što se smatra stranim za organizam, reagira stvaranjem imunoloških stanica i antitijela.

 

Što se događa u slučaju alergije?

Kod ponovljenog kontakta s alergenom (strana tvar), imunološki sustav reagira na sljedeći način: proizvodi tvari koje dovode do upalne reakcije kože (a ponekad i sluznice) i iniciraju svrbež.

 

Vrste alergija

Najčešći tip alergije kod kućnih ljubimaca je atopični dermatitis: reakcija preosjetljivosti na alergene u zraku i okolini, kao što su pelud, grinje i druge tvari.
Ostale vrste od kojih kućni ljubimci mogu patiti su: alergija na buhe uzrokovana kontaktom s slinom buhe, alergija na hranu gdje određene komponente hrane djeluju kao alergen; kontaktna alergija gdje reakciju uzrokuju antigeni koji dolaze u kontakt s kožom (tepisi, deke, šamponi i slično). Budući da simptomi povezani s različitim alergijama mogu izgledati vrlo slično, važno je da se provede pravilan klinički pregled kako bi se pronašao točan uzrok alergije.

Atopični dermatitis

Jedan je od najvažnijih oblika alergije kod kućnih ljubimaca. Između 3- 15% kućnih ljubimaca pati od atopičnog dermatitisa. Atopija je nasljedna i može dovesti do alergija na pelud nekih biljaka (npr. trava, korov i drveće), gljivice ili razne prašine i grinje. Čini se da određene pasmine imaju veći rizik od razvoja atopije. Takve pasmine uključuju lhasa apso, šnaucer, bokser, labrador, zlatni retriver, pudle, zapadno škotski terijer, jack russell i fox terijer.

 

Dijagnoza atopičnog dermatitisa

Ključne stavke u povijesti bolesti:
  • dob u kojoj su se prvi put pojavili simptomi. U 75% svih atopijskih bolesnika prvi se znakovi javljaju prije 3. godine. Sporadično se simptomi javljaju kod životinja mlađih od 6 mjeseci. Prvi simptomi su često izbjegli pažnju vlasnika, ili se nakon primjene simptomatskih lijekova pojavio brzi odgovor. U drugim slučajevima, životinja se spontano oporavila nakon sezone ili su se čimbenici okoline promijenili.
  • predispozicija za pasminu
  • sezonski učinak: Što se tiče alergije na pelud, simptomi su općenito sezonski u početnoj fazi. Kako alergija napreduje, simptomi se mogu pojaviti tijekom cijele godine. Alergeni kao što su grinje i epitel mačke mogu izazvati alergijske reakcije tijekom cijele godine.

 

Klinički simptomi

Najočitiji znak atopijskog stanja je svrbež. Obično, psi će lizati ili gristi noge i mogu se vidjeti kako trljaju tijelo duž poda ili drugih predmeta. To može uzrokovati upalu kože. Povremeno će alergijske životinje razviti upalu očiju ili kihanje. Kronična upala kože na šapama, glavi, pazuhu ili preponama povezana s svrbežom je najvažniji kriterij za postavljanje dijagnoze. Upala kože može biti pogoršana sekundarnim bakterijskim (Staphylococcus) ili gljivičnim (Malassezia) infekcijama.

 

Mogućnosti liječenja

Uklanjanje alergena ima za cilj potpuno izbjegavanje kontakta s alergenima. Ova metoda je najbrži način za postizanje rezultata, ali često nije izvediva ukoliko je životinja okružena alergenima (trava i pelud).
Lijekovi za liječenje upale kao što su kortikosteroidi (prednizolon) i ciklosporin, izvrsni su u suzbijanju alergijske reakcije. Međutim, ovi lijekovi imaju značajne nedostatke, pogotovo kada se moraju dati kao dugotrajna terapija tijekom životnog vijeka, kao što je slučaj sa alergijama. Popularni lijek Apoquel je imunomodulator (lijek koji mijenja aktivnost imunološkog sustava) koji djeluje inhibirajući djelovanje enzima poznatog pod nazivom Janus kinaza. Iz tog razloga, preporuča se samo davanje tih lijekova u kratkim razdobljima. Antihistaminici nisu vrlo učinkoviti kod pasa jer imaju oko 10-15% djelotvornosti.

Hiposenzibilizacija kao dugotrajno riješnje

Ova vrsta terapije nastoji pacijenta učiniti manje osjetljivim ili uopće neosjetljivim na tvar na koju je alergičan, ubrizgavanjem posebih doza alergena po određenom rasporedu u sve većim dozama i sve dužim intervalima. Sigurna je za primjenjivanje jer ne utječe na normalan rad imunološkog sustava, nuspojave su dosta rijetke i može se primjenjivati kao i kod ljudi, u injekcijskom obliku ili kao sublingvalni sprej. Pacijenti koji imaju simptome duže od 3 mjeseca mogu se uzeti u obzir za hiposenzibilizaciju, a kao vlasnik kućnog ljubimca, morate biti svjesni činjenice da je ovo cjeloživotno liječenje u kojem vaš ljubimac nikada nije u potpunosti izliječen, već je samo poremećaj pod kontrolom.
Udio pasa koji dobro reagiraju na ovakvo liječenje je oko 75% , a moramo napomenuti da mora proći najmanje 3-5 mjeseci kako bi tretman imao neke vidljive rezultate.