Mokraćni kamenci kod pasa

Mokraćni kamenci predstavljaju čestu patologiju mokraćnog sustava u kućnih ljubimaca. Iako mogu biti prisutni u svim dijelovima mokraćnog sustava (bubrezi, ureteri, mokraćni mjehur i uretra) najčešće ih nalazimo u mokraćnom mjehuru i uretri (mokraćnici). Kako bi se formirali mokraćni kamenci potreban je duži vremenski period, no vlasnici najčešće bolest primijete u zadnjoj fazi kada kamenci već uzrokuju opstrukciju uretre i nemogućnost pražnjenja mokraćnog mjehura. Struvitni i oksalatni kamenci najčešći su tip kamenaca koji se javljaju u pasa.

Klinička slika kod mokraćnih kamenaca

Životinje s mokraćnim kamencima razvijaju kliničku sliku koju karakterizira krv u mokraći, često mokrenje, otežano i bolno mokrenje te nemogućnost mokrenja. Ukoliko je prisutna opstrukcija uretre, životinja ne može mokriti, mokraća se skuplja u mokraćnom mjehuru koji se širi i ukoliko se ne reagira na vrijeme može doći do rupture mokraćnog mjehura. Životinje koje duže vrijeme ne mogu mokriti mogu biti depresivnije, početi povraćati, a krvna slika najčešće pokazuje znakove azotemije. Ukoliko životinja ne mokri, može razviti hiperkalemiju (povišena razina kalija u krvi) koja može biti životno ugrožavajuća.

Dijagnoza mokraćnih kamenaca

Na temelju kliničkog pregleda i kliničke slike može se posumnjati na mokraćne kamence. Za daljnju dijagnostiku potrebno je napraviti krvne pretrage – kompletnu krvnu sliku te biokemijske pretrage kojima se može dobiti uvid u stanje bubrega, jetre. Uputno je napraviti i analizu elektrolita prije zahvata te analizu same mokraće i sedimenta. Za konačnu potvrdu prisutnosti mokraćnih kamenaca radi se rendgen abdomena ili ultrazvuk abdomena, a idealno ih je iskombinirati. Rendgenskom pretragom abdomena moguće je uočiti struvitne i kalcij oksalatne kamence veće od 1 mm. Uratni, cistinski, kalcij fosfatni kamenci često se ne vide rendgenski.

Predispozicija za razvoj mokraćnih kamenaca

VRSTA KAMENACA PREDILEKCIJSKA PASMINA, SPOL, DOB
STRUVITI

Minijaturni šnaucer, bišon, koker španijel, shih-tzu, minijaturne pudle, Lhasa apso

Ženke, srednje životne dobi, infekcije mokraćnog trakta

KALCIJ OKSALATI Minijaturni šnauceri, Lhasa apso, jorkširski terijer, bišon, shih-tzu, pomeranci, maltezer, minijaturne pudle

Kastrirani mužjaci češće nego nekastrirani, srednje do starije životne dobi, pretili

KALCIJ FOSFATI Jorkširski terijeri
URATI Dalmatiner, psi s portosistemskim šantom
SILIKATI Njemački ovčari, staroengelski ovčar
CISTINSKI Jazavčar, engleski buldog, chiuahua, mastif, newfoundleri

Mužjaci, srednje životne dobi

Liječenje mokraćnih kamenaca

Kirurško uklanjanje metoda je izbora ukoliko se radi o velikim kamencima koji uzrokuju poteškoće u mokrenju životinje, a neizostavno je ukoliko se radi o opstrukciji mokraćnog sustava i nemogućnosti mokrenja. Kirurški zahvat sastoji se od cistotomije (otvaranje mokraćnog mjehura), vađenja kamenaca te ispiranje uretre kako bi se osigurala normalna evakuacija mokraće odnosno uspostavila prohodnost mokraćnog sustava. Ponekad je potrebno učiniti i uretrotomiju (otvaranje uretre). Kirurško liječenje trebalo bi pratiti korekcija prehrane (ovisno o tipu pronađenih kamenaca) budući da je nastanak kamenaca usko povezan s prehranom. Tijekom operativnog zahvata na pretragu se šalju kamenci, a sterilno uzeta mokraća na bakteriološku pretragu urina. Ukoliko je promijenjena šalje se i uzorak same stijenke mokraćnog mjehura. Nakon operativnog zahvata preporuča se ponoviti rendgen abdomena kako bi se sa sigurnošću moglo znati da su svi kamenci iz mokraćnog mjehura/uretre izvađeni. Struvite, uratne i cistinske kamence, ukoliko su manji i nisu napravili potpunu opstrukciju mokraćnog trakta moguće je otopiti kroz neki period upotrebnom posebnih medicinskih hrana koje direktno mijenjaju ph mokraće.