FEV i FeLV Visrusi Kod Mačaka

Jeste li razmišljali o zdravlju svoje mace? Postoji nekoliko virusa koji mogu ugroziti dobrobit vaše mačke. Jedan od njih je Felini (Mačji) imunodeficijentni virus skraćeno FIV i drugi je feline leukemija virus skraćeno FeLV. Kako biste zaštitili svoju macu od ovih ozbiljnih bolesti, važno je razumjeti njihovu prirodu i načine prevencije.

FIV i FeLV su virusi koji pripadaju skupini takozvani retrovirusi. Oni smanjuju sposobnost
imunosnog sustava u borbi s infekcijama. Ljudi i psi se ne mogu zaraziti FIV i FeLV virusima,
samo mačke.

U ovom članku, možete otkriti sve što trebate znati o FIV i FELV virusima kod mačaka. Istražit ćemo njihove simptome, načine na koje se mačke mogu zaraziti i važnost liječenja.

 

KAKO SE MAČKE ZARAZE?

Dok se mačke FIV virusom zaraze preko ugriza druge mačke koja je zaražena (direktni kontakt), FeLV se prenosi putem zaražene mokraće, sline ili krvi (indirektni kontakt). Zaražena gravidna mačka može prenijeti virus putem krvi kroz posteljicu tijekom trudnoće ili tijekom dojenja.

 

SIMPTOMI

Da bi znali da li Vaša mačka ima FIV ili FeLV potrebno ju je testirati. Sve i da mačka nema
nikakvih simptoma ona može biti zaražena.

Kod FIV virusa infekcija se razvija sporo i mačke zaražene FIV-om mogu živjeti dulje vremena bez simptoma.Ne postoji karakterističan simptom za FIV, ali neki od ovih simptoma se javljaju često te nas upućuju na ovu bolest, a ti simptomi su: infekcije ustiju, gubitak težine, povećanje limfnih čvorova, anemija, bolest bubrega, itd.

Kao i kod FIV-a, mačke zaražene FeLV virusom ne moraju pokazivati simptome. Simptomi bolesti najčešće su kao što je već prije napomenuto posljedica oslabljenog imunosnog sustava. Kod FeLV-a možemo uočiti: anemiju, blijede sluznice, gubitak težine, proljev, letargija, itd.

 

LIJEČENJE

Terapija se svodi na rješavanje simptoma sekundarnih infekcija zbog pada imuniteta. Lijek i doživotno izlječenje ne postoji zato je bitno da svoje mačke testirate kako bi dobili što bolji uvid u njihovo stanje, te ih cijepite kod vašeg veterinara.