Kirurški zahvati

Kirurški zahvati

Kastracije i sterilizacije pasa, mačaka, kunića, tvorova, činčila…

Najčešći operativni zahvati u veterinarskim ambulantama s ciljem sprečavanja neželjenog potomstva, no prvenstveno s ciljem sprečavanja niza oboljenja. Svi zahvati se rade u inhalacijskoj anesteziji, koja je najsigurnija za životinju, uz stalni monitoring (praćenje bila, disanja, zasićenosti kisikom) i maksimalnu skrb (grijanje tijekom i poslije operacije, infuzije, jaka analgezija).

PRVI I NAJVAŽNIJI RAZLOG-KAKO BI SPRIJEČILI DA KUJA DOBIJE TUMORE MLIJEČNIH ŽLIJEZDA

Mliječne žlijezde imaju receptore za spolne hormone estrogen i progesteron, koji se luče prilikom tjeranja. Sa svakim tjeranjem raste vjerovatnost od pojave tumora mliječnih žlijezdi koji su u 50% slučajeva zloćudni i brzo metastaziraju u pluća i kosti. Ukoliko se kuje steriliziraju prije 1.tjeranja vjerovatnost da će tijekom života dobiti tumore mliječnih žlijezdi je svega 0,05%, ako se steriliziraju nakon 1.tjeranja 8%, a nakon 2. tjeranja čak 26%.

KAKO BI SPRIJEČILI GNOJNU UPALU MATERNICE I TUMORE JAJNIKA

Veliki broj nesteriliziranih kuja, naročito onih koje se nisu nikad parile ili koje imaju lažne trudnoće nakon tjeranja, u zrelijoj dobi dobije gnojnu upalu maternice-piometru, koja je po život opasna i liječi se hitnom sterilizacijom i intravenskim antibioticima. Tumori jajnika nisu toliko česti kod kuja, ali se mogu javiti, kao i ciste koje uzrokuju stalno tjeranje ili nemogućnost začeća.

KAKO BI POŠTEDILI KUJU PSIHOFIZIČKOG STRESA

Graviditet, porod i laktacija predstavljaju veliki napor za kujin organizam-ona mora proizvesti neki put i do 10,12 štenaca, te im osigurati sve potrebne mikro i makroelemente, bjelančevine, ugljikohidrate, masti i vitamine za pravilan razvoj. Kuje nekih pasmina (pekinezer, buldog ) zbog nesrazmjera u odnosu velična glava štenaca i zdjelice majke ne mogu same poroditi štence već je nužan carski rez. Kuje malih pasmina sa više štenaca u leglu često obole od hipokalcemije jer proizvode veliku količinu mlijeka i „potroše“ sav svoj kalcij, te dobiju napade slične epileptičnim, te ih se mora ih hitno hospitalizirati i nadoknaditi im kalcij.
I nakon svega ( podrazumijevaju se veliki troškovi zbog kvalitetne hrane za gravidnu i dojnu kuju, troškova veterinara, čišćenja od glista i cijepljenja štenaca) kada ( i ako!) se štenci ipak uspiju prodati možete očekivati da će kuja cviliti za svakim, a ni vama neće biti svejedno.

KAKO BI SE RIJEŠILI TJERANJA

Svatko tko je ikad imao nekastriranu kuju zna kako izgledaju ta dva mjeseca godišnje kada vaša ljubimica ima krvavi iscjedak koji kaplje po stanu ( neki imaju i doista neugodan miris), u svaku šetnju se mora nositi štap ili slično pomagalo kako bi se obranili od nasilnih mužjaka koji će nasrtati na kuju i vas po svaku cijenu. A i kuje u kritičnim danima često zaborave na dobro ponašanje i pobjegnu sa svojim odabranicima.

ZATO ŠTO KUJE NEMAJU MAJČINSKE OSJEĆAJE I NEĆE PATITI ZA ŠTENCIMA KOJE NEĆE IMATI

Dapače, dokazano je da sterilizacija produžava život kuje (zbog sprečavanja svih gore navedenih bolesti).

USPRKOS PRIČAMA, NEMOJTE SE BOJATI DA ĆE KUJA PROMIJENITI PONAŠANJE

Veliki broj ljudi misli da će kuja nakon sterilizacije promijeniti karakter, da više neće biti tako živahna, razgirana. To nije istina, ona samo više nema spolnih hormona, te se neće tjerati, niti će imati potrebu bježati za mužjacima. Agresivnost prema drugim kujama se može ublažiti, ostati ista ili pojačati, nema pravila.

KIRURGIJA MEKIH TKIVA

Obuhvaća niz zahvata, od operacija organa trbušne šupljine (operacija stranog tijela u želucu ili crijevima, vađenja slezene, operacija mokraćnog mjehura (vađenje kamenaca ili odstranjivanje tumora), raznih hernija, svih vrsta tumora, do uzimanja uzoraka pojedinih organa za biopsiju).

Tumori testisa kod pasa

Vrlo su česti kod starijih pasa, posebnu predispoziciju imaju psi kriptorhidi kod kojih se testisi nalaze u trbušnoj šupljini. Kod većine pasa tumori se otkriju slučajno. Ovisno od kojih stanica se tumor razvio razlikujemo tumore Sertolijevih stanica, Leydigovih stanica (intersticijske) i seminome.

Tumori Sertolijevih stanica pokazuju simptome povečanja testisa i skrotalnog područja. 50% ovih tumora proizvode estrogene što dovodi do povečanja prostate, povečanja mliječnih žlijezda i bradavica, do simetričnog gubitka dlake, hiperpigmentacije kože, anemije, psi postaju privlačni drugim mužjacima. Postoji mogućnost metastaziranja tumora u pluća, abdomen i na mozak.

Tumori intersticijskih stanica  pokazuju vrlo malo simptoma, ne proizvode estrogene i ne metastaziraju.

Seminomi se pojavljuju kao otekline u testisu, skrotumu, ingvinalnom području ili u abdomenu, proizvode estrogene i mogu metastazirati.

Dijagnoza se zasniva na anamnezi, kliničkom pregledu, ultrazvučnim pregledom i analizom stanica uzetih biopsijom. Kod pasa kod kojih se sumnja na tumor testisa potrebno je napraviti krvne i biokemijske pretrage, RTG abdomena i prsnog koša kako bi se isključile metastaze.

Liječenje se sastoji od kastracije psa i u slučaju da je došlo do metastaza može se primjeniti i kemoterapija. Prognoza je uglavnom povoljna, za točnu dijagnozu potrebno je slanje tumora na patohistološku pretragu.

Prevencija se sastoji od kastracije pasa u mladoj dobi i osim što se time spriječava rizik od nastajanja tumora, smanjuje se agresija, markiranje urinom i sklonost lutanju. Posebno je važno da se kastriraju psi koji su kriptorhidi kod koji se testisi nisu spustili u mošnju, a obzirom da je kriptorhizam nasljedan, takve pse se ne preporučuje koristiti za uzgoj, zaostali testisi u abdomenu 13 puta su skloniji nastajanju tumora.

tumor mliječne žlijezde kod kuje

Tumori mliječnih žlijezda

Ovaj tjedan u ambulanti smo imali dvije operacije tumora mliječnih žlijezda u kuja.

Prvi slučaj je 11 godina stara kastrirana engleska špringer španijelka koja već 2 godine ima tumor ingvinalne mliječne žlijezde koji je u vrijeme operacije bio veličine 4x4cm, te jedan relativno novonastali tumor kaudalne torakalne mliječne žlijezde sa druge strane veličine 2x2cm.

Kod tumora mliječnih žlijezdi prognostički je bitna veličina tumora, jer što je veći, veća je mogućnost da je metastazirao u limfne čvorove, pluća ili kosti. Kod ove kujice to nije bio slučaj, te su tumori uklonjeni u cijelosti sa limfnim čvorovima i pripadajućim mliječnim žlijezdama.

Druga kujica je 9 godina stara oštrodlaka jazavčarka kojoj je vlasnik prije par dana primjetio 2 cm veliku tvorbu na kranijalnoj abdominalnoj mliječnoj žlijezdi. Tvorba je uklonjena u potpunosti sa mliječnom žlijezdom, te je kujica ujedno kastrirana.

Tumori mliječne žlijezde najčešći su tumori u kuja, od kojih su čak 50% zloćudni., jako su agresivni i vrlo brzo metastaziraju, naročito u pluća. Javljaju se najčešće kod nekastriranih kuja, iz razloga što mliječne žlijezde imaju receptore za spolne hormone, te se tijekom svakog tjeranja ti hormoni vežu za receptore,odnosno sa svakim tjeranjem raste vjerovatnost od pojave tumora.

Zato je preporučeno sterilizirati ženke prije prvog tjeranja jer u tom slučaju šansa da se ikad pojave tumori mliječnih žlijezda svega 0,05%, nakon prvog tjeranja 8%, a nakon drugog tjeranja čak 26%.

Hernija kod pasa

Kila ili hernija je ispadanje dijelova trbušnih organa kroz otvor na trbušnoj stijenci pod kožu (vanjska hernija) ili u susjedne prostore u trbušnoj šupljini (unutarnja hernija). Prema nastanku mogu biti stečene ili prirođene.

Vanjska hernija očituje se kao izbočenje na trbušnoj stijenci, bezbolno i meko na dodir. Ovisno o pritisku unutar trbuha, veličina kile se može mijenjati.

hernija-kod-pasa (2)

U praksi se kod pasa najčešće susrećemo sa pupčanom hernijom koja je većinom prirođene naravi i predstavlja izbočenje trbušne stijenke u području pupka, a sadržaj se često može pritiskom vratiti u trbušnu šupljinu , te životinja nema kliničkih simptoma. Pupčana kila može nastati i ako se štencima nestručno skrati pupčana vrpca nakon poroda. Ukoliko je kila mala, najčešće sadrži samo masno tkivo i životinji ne predstavlja nikakav problem u njenim svakodnevnim aktivnostima. Operacije takvih hernija obično se obavljaju na inzistiranje vlasnika kojima izraslina čini estetsku neugodu. U slučaju kada kila sadrži dio crijeva i dođe do njegovog ukliještenja, to se očituje jakom boli, povraćanjem, kila je na dodir topla te je neophodan hitan kirurški zahvat.

Sljedeći najčešći slučaj su preponske ili ingvinalne hernije (slučaj u našoj ambulanti kujica jorkširskog terijera), predstavlja izlazak trbušnih organa kroz ingvinalni kanal, a može nastati kao posljedica traume ili je prirođena. Češće se javlja kod malih pasmina pasa. Sadržaj hernije mogu biti crijeva, maternica pa čak i mokraćni mjehur. U ovom slučaju nužno je kirurško liječenje, a operacijom se organi vraćaju u trbušnu šupljinu i zatvara se ingvinalni prsten, kako se kila ne bi ponovno javila.


Naručite se! Mi smo tu za Vas!