U Kojem Mjesecu i Koliko Često se Kote Mačke

 

Kada imate mačku ili razmišljate o kupovini ili udomljavanju jedne, jedno od ključnih pitanja koje se proteže je koliko često se kote i u kojem periodu godine. To je važno kako biste razumjeli njihove cikluse i mogli planirati ili spriječiti dolazak novih mačića.

Razumijevanje reproduktivnog ciklusa mačaka

Mačke su sezonske životinje, što znači da imaju više ciklusa (poznatih kao “tjeranje”) tijekom određenog dijela godine. Tipično, sezona parenja za mačke traje od proljeća do jeseni. Tijekom tog perioda, mačke mogu biti u tjeranju svaka dva do tri tjedna ako nisu parene​​​.

 

Kako prepoznati znakove tjeranja kod mačaka

Tijekom tjeranja, mačke pokazuju različite znakove ponašanja koji uključuju:

  • pojačano mijaukanje
  • trljanje o razne predmete
  • podizanje repa
  • veslanje stražnjim  nogama
  • mogući gubitak apetita

Ako mačka nije parena tijekom prvog ciklusa, simptomi tjeranja će se ponavljati svakih nekoliko tjedana sve dok se ne pari ili sterilizira​.

 

Koliko često mačke mogu imati leglo?

Nakon što se mačka pari i ostane gravidna, period gestacije traje otprilike 63 do 67 dana, odnosno oko dva mjeseca. To znači da mačka teoretski može imati do pet legla godišnje, ali to nije preporučljivo za njezino zdravlje. U prosjeku, većina mačaka ima jedno do dva legla godišnje​​.

 

Najbolji mjeseci za parenje mačaka

Sezona parenja mačaka najčešće počinje u rano proljeće, kada su dani dulji i ima više sunčeve svjetlosti. Hormoni mačaka su osjetljivi na svjetlosne promjene, što znači da će s porastom duljine dana u proljeće doći do porasta razine hormona koji pokreću tjeranje. Sezona parenja može trajati do kasne jeseni, s tim da je vrhunac aktivnosti obično između ožujka i rujna.

 

Prednosti i izazovi višestrukih legla godišnje

Iako mačke mogu imati više legla godišnje, postoji nekoliko izazova vezanih uz to. Višestruka legla mogu biti fizički iscrpljujuća za mačku, a povećava se i rizik od zdravstvenih problema. Zbog toga se preporučuje kontrolirano parenje ili sterilizacija kako bi se osigurala dobrobit mačke i smanjio broj neželjenih mačića.

 

Sterilizacija kao rješenje

Sterilizacija je najbolji način da spriječite neželjena legla i poboljšate kvalitetu života vaše mačke. Sterilizirane mačke neće više prolaziti kroz cikluse tjeranja, što također smanjuje rizik od određenih zdravstvenih problema, uključujući infekcije maternice i rak dojke. Osim toga, sterilizacija doprinosi smanjenju populacije napuštenih mačaka, što je važno za kontrolu broja životinja u skloništima i na ulicama​​.

 

Zaključak

Mačke se mogu kotiti više puta godišnje, posebno tijekom sezone parenja koja traje od proljeća do jeseni. Prepoznavanje znakova tjeranja i razumijevanje njihovog ciklusa ključno je za vlasnike mačaka. Ako ne želite da vaša mačka ima mačiće, sterilizacija je najbolje rješenje. Tako osiguravate dug i zdrav život vašoj ljubimici te doprinosite smanjenju broja neželjenih mačića. Za sve dodatne informacije i savjete, uvijek se obratite svom veterinaru u Zagrebu.