Alergijski testovi i tretmani hiposenzibilizacije

Od 2013. godine veterinarska ambulanta VETIVA ekskluzivni je zastupnik američke tvrtke SPECTRUM LABS čiji je alergijski test za kućne ljubimce Next + na 91 alergena trenutno najtočniji i najopsežniji u svijetu, te se smatra zlatnim standardom alergološkog testiranja. Test uključuje alergene  14 vrsti trava,9 vrsti korova, 19 vrsti drveća (sve iz Hrvatskog područja i područja Zagreba), 9 vrsti gljivica, grinje iz kućne prašine, mačje i pseće dlake, ljudske kože,perja, 21 alergen iz hrane, 5 alergena iz kućanstva, te alergene insekata i bakterija.

Testiranje alergija se radi iz krvnog seruma uz brojčane rezultate kojima je vidljiv intenzitet reakcije na pojedine alergene. Nakon dobivanja rezultata provodi se korekcija prehrane, te, po potrebi, hiposenzibilizacija tj. “liječenje“ alergije razrijeđenim pripravcima alergena koje omogućavaju organizmu da postane tolerantan na njih.

Regionalno specifična hiposenzibilizacija – Respit

Najnoviji pristup alergijskoj imunoterapiji kućnih ljubimaca koji koristi imuni sustav sluznice usta kako bi uzrokovao toleranciju na alergene.  30 mililitarska bočica ekstrakta alergena konzervirana u 50% glicerinu, pospješuje apsorpciju kroz sluznicu. Bočica je dostatna za 14-21 tjedana, ovisno o veličini životinje. Bočica sadrži do 22 alergena, posebno odabranih ovisno o geobotaničkom području u kojem se životinja nalazi. Standardizirani ekstrakti odabrani ovisno o geografskoj regiji, alergenosti i križnoj reaktivnosti.

Alergije u kućnih ljubimaca

Baš kao i ljudi, psi mogu pokazati alergijske simptome kada se njihov imunološki sustav počinje prepoznavati određene svakodnevne tvari kao opasne. Iako su ti alergeni su uobičajeni u većini okruženja i bezopasne za većinu životinja, pas s alergijama će imati ekstremne reakcije na njih. Alergeni mogu biti problematični, kada se udišu, progutaju ili kad dođu u kontakt sa kožom. Kao reakcija organizma javljaju se probavni, kožni ili respiratorni simptomi.

Psi alergičari skloniji su sekundarnim bakterijskim i gljivičnim upalama kože koje dovode do gubitka dlake, ljuskanja kože i stvaranja krastica.

Pasmine posebno izložene alergijama su: labrador i zlatni retriver, škotski terijer, zapadno škotski bijeli terijer, engleski i irski seter, engleski buldog, shar-pei, njemački ovčar, shih tzu.

Prvi klinički simptomi javljaju se u dobi između 6 mjeseci i 3 godine. Ako se osjetljivost razvije na pelud biljaka karakter bolesti je sezonski. Kod alergija na grinje i kućnu prašinu simptomi traju cijele godine. Simptomi uključuju svrbež različitog intenziteta, crvenilo sa sekundarnim promjenama na koži, u interdigitalnom području, uškama, duž trbuha, perineumu, njušci.

Alergije se dijagnosticiraju na temelju kliničke slike, a ukoliko se želi ustanoviti na što je točno životinja alergična potrebno je napraviti alergijsko testiranje iz krvnog seruma.

Obzirom da se alergije pasa ne mogu izliječiti potrebno je dosta truda da se stave pod kontrolu da bi se ublažili simptomi, bitno je izbjegavanje alergena koji uzrokuju reakcije, simptomatska terapija za kontrolu svrbeža i u novije vrijeme imunoterapija kojoj je svrha desenzibiliziranje životinje.