Cijepljenje Kućnih Ljubimaca u Zagrebu

Veterinarska ambulanta Vet-Iva Pet d.o.o bavi se cijepljenjem kućnih ljubimaca u Zagreba i okolice.

Cijepljenje je umjetno stvaranje imunosti pri čemu u organizam unosimo tvari ( mrtve  ili oslabljene uzročnike bolesti) koje stimuliraju imunološki sustav da on sam proizvodi protutijela protiv istih. Psi se u najranijoj dobi, u starosti od 2 mjeseca trokratno cijepe polivalentom vakcinom protiv uzročnika opasnih psećih zaraznih bolesti (štenećak, leptospiroza, parvoviroza, zarazni hepatitis, parainfluenca), a mačke dvokratno polivalentom vakcinom protiv mačjih zaraznih bolesti (herpes virusa, kalici virusa i parvo virusa).

Cijepljenje pasa

Cijepljenje pasa protiv bjesnoće je obavezno za sve pse starije od 3 mjeseca, a revakcinacija se provodi svakih godinu dana.

Cijepljenje mačaka

Cijepljenje mačaka protiv bjesnoće u Hrvatskoj nije obavezno, no kako su upravo one te koje češće dolaze u kontakt s divljim životinjama, preporučujemo cijepljenje svake mačke koja izlazi van.

Postoje i razna druga cjepiva poput cjepiva protiv mačje leukemije, neizlječive bolesti koja je česta u Zagrebu, te protiv mikrosporoze, dugotrajne gljivične bolesti koja prelazi na ljude.

KALENDAR CIJEPLJENJA


 

Vakcinacija (cijepljenje)

Unos je antigena, dobivenog od nekog uzročnika zarazne bolesti, radi poticanja imunološkog odgovor te time stvaranja otpornosti jedinke na infekciju tim uzročnikom.
Veterinarska ambulanta je mjesto na kojem se odvija stručan klinički pregled životinje i cijepljenje ukoliko je životinja potpuno zdrava. Svako cijepljenje mora biti dokumentirano u putovnici za kućne ljubimce sa odgovarajućom naljepnicom, žigom i potpisom veterinara.

 

Dehelmintizacija

Tretiranje je protiv unutarnjih parazita
Prije početka vakcinacije potrebna je višekratna dehelmintizacija. Dob u kojoj se započinje sa dehelmintizacijom ovisi o samom proizvodu (neki se mogu koristiti već sa 2 tjedna starosti) ,te se ponavlja svaka 2 tjedna, ovisno o situaciji i indvidualnoj procjeni veterinara.

 

Program vakcinacije pasa

8. tjedan života – 1. cijepljenje za zarazne bolesti
12. tjedan života – 2. cijepljenje za zarazne bolesti
16 .tjedan života – 3. cijepljenje za zarazne bolesti
Nadocjepljivanje za zarazne bolesti za godinu dana.
18. - 20. tjedan života – cijepljenje protiv bjesnoće (zakonska obaveza)

Nadocjepljivanje  za bjesnoću za godinu dana, nakon toga (ovisno o proizvođaču cjepiva ) iduće cijepljenje za 2-3 godine, ukoliko se poštuje datum zadnje vakcinacije.

Prije nego štene primi sva cjepiva potrebno je izbjegavati direktan i indirektan kontakt sa drugim psima i prostorima u kojima drugi psi borave (npr. parkovi), što ne znači da mora biti zatvoreno u kući.
Prva 4 mjeseca života štenca su najvažnija za njegovu socijalizaciju i ponašanje u odrasloj dobi. Preporučuje ga se postupno upoznavati sa ljudima, životinjama i okolinom.
DA – vožnja automobilom, upoznavanje sa djecom i odraslima te psima koji su zdravi i pravilno cijepljeni  te drugim kućnim ljubimcima.
NE – voditi ga u pseće parkove i mjesta gdje dolazi mnogo pasa za koje ne znamo jesu zdravi i pravilno cijepljen.

 

Program vakcinacije mačaka

Dehelmintizacija –isto kao kod pasa, barem dva puta (sa razmakom od 2 tjedna) prije prvog cijepljenja.
8. tjedan života – 1. cijepljenje protiv zaraznih bolesti
12. tjedan života – 2. cijepljenje protiv zaraznih bolesti

Prije cijepljenja protiv mačje leukemije (FeLv) obavezno testiranje na leukemiju, cijepljenje sa minimalno 16. tjedana starosti (dvokratno cijepljenje sa razmakom od 4 tjedna).

Nadocjepljivanje svake godine. Preporučljivo za mačke koje izlaze van.

Cijepljenje protiv bjesnoće dvokratno, u starosti nakon 16 tjedana, booster za godinu dana, nakon toga (ovisno o proizvođaču cjepiva) iduće cijepljenje za 2-3 godine.