Interna Medicina Ljubimaca u Zagrebu

BOLESTI SRCA

Dijelimo na urođene i stečene bolesti. Urođene bolesti se javljaju kod određenih, za to predisponiranih pasmina i očituju se već u ranoj dobi, dok se stečene bolesti razvijaju tijekom života, neke ranije (poput bolesti srčanog mišića kod mačaka i pasa), a neke u starijoj dobi ( degenerativne promjene na srčanim zaliscima).Simptomi srčanih bolesti su sljedeći: pojačano umaranje, gubitak na kilaži, ubrzano i otećano disanje, kašalj, gubitak svijesti. Za dijagnozu je potrebna ehokardiografija (ultrazvuk srca) te ehokardiogram za detekciju aritmija. Preporučljiv je i rtg grudnog koša kako bi se vidio izgled i veličina srčane siluete te detektirale moguće promjene po plućima (plućni edem).

DERMATOLOŠKE BOLESTI

Veliki je raspon, od površinskih i dubokih piodermija (bakterijskih upala kože), gljivičnih infekcija, raznih alergija, kožnih parazita sve do rjeđih i ozbiljnijih autoimunih bolesti i kožnih i potkožnih tumora. Ponekad kožni problemi upućuju na bolesti drugih organskih sustava, te ih ne treeba uzimati olako.

BOLESTI UHA I OKA

Vrlo su česte u maloj praksi i mogu biti uzrokovane brojnim čimbenicima. Upale ušiju uzrokovane bakterijama, gljivicama ili parazitima, strana tijela u zvukovodu, stenoze, polipi samo su neke od mogućih problema. Kvalitetan pregled otoskopom (do bubnjića) te bris za citološku pretragu jedini su ispravan način da se dođe do točne dijagnoze.

Bolesti očiju i područja oko očiju također mogu imati razne uzroke, te je za adekvatnu terapiju potrebno postaviti točnu dijagnozu.

TUMORSKA OBOLJENJA

Kao i kod ljudi (kao posljedica genetike i nezdravog suvremenog načina života) primjećen je porast broja tumoroznih oboljenja kod kućnih ljubimaca. U ovim je slučajevima najbitnija rana dijagnostika koja nekad omogućuje potpuno rješavanje problema. Čekanje može donjeti širenje tumora putem metastaza po drugim organima ili intenzinim infiltrativnim rastom i razaranjem zdravog tkiva.

BOLESTI PROBAVNOG SUSTAVA

Najčešći su razlog posjeta veterinaru u Zagrebu. Simptomi su : gubitak apetita, mučnina, povraćanje, bolnost abdomena, otežano defeciranje,začep, proljev, krv i sluz u stolici. Uzroci variraju od krive prehrane (nekvalitetna, premasna, ljudska hrana) preko parazita pa sve do po život opasnih viroza (parvovirus). Dijagnoza se postavlja nizom pretraga, od parazitološke pretrage stolice,preko krvnih pretraga do ultrazvuka abdomena i gastroduodenokolonoskopije.

BOLESTI MOKRAĆNOG I SPOLNOG SUSTAVA

Vrlo česte u maloj praksi, od upale mokraćnog mjehura koja se ne mora manifestirati kliničkim simptomima, do upale maternice (piometre) kod nesteriliziranih ženki i upale prostate do nekastriranih mužjaka.

ENDOKRINOLOGIJA

Endokrinologija je dio interne medicine koja se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem bolesti žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem i poremećajima u metabolizmu. Najčešće endokrinološke bolesti pasa i mačaka su šećerna bolest (diabetes mellitus), hipertiroidizam, hipotiroidizam, hiperadrenokorticizam (Chushing), hipoadrenokorticizam (Addison).

Ove bolesti pojavljuju se cesce kod starijih zivotinja. Glavni simptomi koji mogu upucivati na neku endokrinolosku bolest su: ucestalije pijenje vode i ucestalije mokrenje, dermatoloski problemi, poremecaji apetita i ponasanja

INFEKTIVNE I PARAZITOLOSKE BOLESTI

Infektivne bolesti su veliki problem pogotovo za mlađe životinje stoga je bitna prevencija, odnosno potpuna i redovita vakcinacija. Najcesce zarazne bolesti kod pasa i mačaka su parvoviroza/panleukopenija, leptospiroza, štenećak, zarazni hepatitis te respiratorne bolesti.

Za prevenciju i kontrolu parazitoloskih bolesti potrebni su redoviti tretmani protiv unutrasnjih parazita (dehelmintizacija) te cijelogodisnja zastita protiv vanjskih parazita


Naručite se! Mi smo tu za Vas!