Alergijski Testovi i Tretmani Hiposenzibilizacije Ljubimaca u Zagrebu

Od 2013. godine veterinarska ambulanta Vet-Iva Pet d.o.o ekskluzivni je zastupnik američko-nizozemske  tvrtke NEXTMUNE  čiji je alergijski test za kućne ljubimce Next + trenutno najtočniji i najopsežniji u svijetu, te se smatra zlatnim standardom alergološkog testiranja. Test uključuje 33 alergena  iz hrane te 51  alergena  iz okoliša.

Testiranje alergija  radi  se iz krvnog seruma uz brojčane rezultate kojima je vidljiv intenzitet reakcije na pojedine alergene. Nakon dobivanja rezultata provodi se korekcija prehrane, te, po potrebi, hiposenzibilizacija tj. “liječenje“ alergije razrijeđenim pripravcima alergena koje omogućavaju organizmu da postane tolerantan na njih.

ARTUVETRIN

injekcijski oblik hiposenzibilizacije je najprirodniji i vrlo učinkovit način terapije alergičnih životinja. Na temelju rezultata alergo testa za svaku životinju se napravi pripravak alergena na koje je alergična. Oni su unose u organizam injekcijskim putem (male količine koje se daju potkožno, aplicira veterinar ili sami vlasnici nakon veterinarske obuke). Hiposenzibilizacija se provodi po kalendaru hiposenzibilizacije koja postepeno povećava koncentraciju alergena i smanjuje učestalost davanja. Na početku se injekcije daju svakih 14 dana, a na krajui svakih 30 dana. Hiposenzibilizacija je proces i potrebno je najčešće 3 do 5 mjeseci da dođe dop vidljive promjene (smanjenja simptoma alergije).

Alergije u kućnih ljubimaca

Baš kao i ljudi, psi mogu pokazati alergijske simptome kada se njihov imunološki sustav počinje prepoznavati određene svakodnevne tvari kao opasne. Iako su ti alergeni su uobičajeni u većini okruženja i bezopasne za većinu životinja, pas s alergijama će imati ekstremne reakcije na njih. Alergeni mogu biti problematični, kada se udišu, progutaju ili kad dođu u kontakt sa kožom. Kao reakcija organizma javljaju se probavni, kožni ili respiratorni simptomi.

Psi alergičari skloniji su sekundarnim bakterijskim i gljivičnim upalama kože koje dovode do gubitka dlake, ljuskanja kože i stvaranja krastica.

Pasmine posebno izložene alergijama su: labrador i zlatni retriver, škotski terijer, zapadno škotski bijeli terijer, engleski i irski seter, engleski buldog, shar-pei, njemački ovčar, shih tzu.

Prvi klinički simptomi javljaju se u dobi između 6 mjeseci i 3 godine. Ako se osjetljivost razvije na pelud biljaka karakter bolesti je sezonski. Kod alergija na grinje i kućnu prašinu simptomi traju cijele godine. Simptomi uključuju svrbež različitog intenziteta, crvenilo sa sekundarnim promjenama na koži, u interdigitalnom području, uškama, duž trbuha, perineumu, njušci.

Alergije se dijagnosticiraju na temelju kliničke slike, a ukoliko se želi ustanoviti na što je točno životinja alergična potrebno je napraviti alergijsko testiranje iz krvnog seruma.

Obzirom da se alergije pasa ne mogu izliječiti potrebno je dosta truda da se stave pod kontrolu da bi se ublažili simptomi, bitno je izbjegavanje alergena koji uzrokuju reakcije, simptomatska terapija za kontrolu svrbeža i  imunoterapija  ( hiposenzibilizacija) kojoj je svrha desenzibiliziranje životinje.


Naručite se! Mi smo tu za Vas!